Την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σχετικά γρήγορα ώστε να είναι δυνατός ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, ανακοινώνοντας ότι την ερχόμενη Τετάρτη 9η Οκτωβρίου, θα δώσει εντολή στον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που αναδείχθηκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, τον απερχόμενο καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.
Ο ίδιος είπε πως θεωρεί ότι στο πλαίσιο ενός νέου ύφους στην πολιτική οι διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης θα πρέπει να διεξαχθούν κατά τρόπο που θα φέρει πραγματικά αποτέλεσμα και πως δεν επιτρέπεται να υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ υπολογίζει ότι στο τέλος θα προκύψει και πάλι κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, καθώς, ενόψει των τοποθετήσεων των κομμάτων είναι λογικό κανείς να προετοιμάζεται για μια συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, παρά το γεγονός πως από την πλευρά του θα μπορούσε να φανταστεί πολλές εκδοχές, σημείωσε ο κ. Φίσερ.
Ο Αυστριακός πρόεδρος παρέπεμψε στο συνετό εργασιακό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στον Βέρνερ Φάιμαν και στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, τον και απερχόμενο αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Όπως διαπίστωσε ο ίδιος κατά τις επί μέρους συνομιλίες που είχε μαζί τους, οι δύο άνδρες μπορούν να συνεργαστούν, παρά τις σκληρές αντιπαραθέσεις τους στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
Παρά την εμφανή προτίμησή του στη συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος που κυβερνούσε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αυστρία, ο κ. Φίσερ αναφέρθηκε θετικά στις διαβουλεύσεις που είχε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, σημειώνοντας πως η συνομιλία με τον αρχηγό του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε διεξήχθη σε «πολύ ευπρεπή ατμόσφαιρα».
Υπονοώντας προφανώς τις ξενοφοβικές προεκλογικές εκστρατείες του Κόμματος των Ελευθέρων, ο κ. Φίσερ πρόσθεσε πως υπενθύμισε στον κ. Στράχε το Άρθρο 1 της Παγκόσμιας Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με τα ίδια δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ενώ κατά τη συνάντηση με την αρχηγό των Πρασίνων, Εύα Γκλαβίσνικ, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι υπάρχει προθυμία διαπραγμάτευσης συνταγματικών θεμάτων.
Όπως είπε, «πλήρης ταμπεραμέντου και νέων ιδεών» υπήρξε η συνομιλία με τον αρχηγό του νεοεμφανιζόμενου κόμματος ΝΕΟΣ (από τα αρχικά των γερμανικών λέξεων Νέα Αυστρία), Ματίας Στρολτς, ενώ δεν κατέστη δυνατή μια συνάντηση με τον αρχηγό του έκτου κόμματος, Ομάδα Στρόναχ, (του Αυστριακού-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία) Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος αναχώρησε εντός της εβδομάδας για τον Καναδά. Η συνάντηση αναβλήθηκε για τα τέλη Οκτωβρίου.
Τέλος ο Αυστριακός πρόεδρος ανακοίνωσε πως προτίθεται πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, να καλέσει σε προσωπικές συνομιλίες εκείνους τους υποψήφιους υπουργούς που δεν συμμετείχαν έως τώρα στην κυβέρνηση και την πρωτοβουλία του αυτή – που αποτελεί καινοτομία – ο ίδιος τη συνέδεσε με τις σκέψεις που είχαν διατυπωθεί πρόσφατα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα για μια δημόσια ακρόαση των υποψήφιων υπουργών μελλοντικής κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής. Κατά την άποψή του, με τον τρόπο αυτό υπάρχει ένας υψηλότερος βαθμός ασφάλειας πως έχει ληφθεί η σωστή απόφαση.
Οι αυστριακές βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής έφεραν μια συρρίκνωση της δύναμης των δύο μεγαλυτέρων συγκυβερνώντων μέχρι τώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού, που κατέγραψαν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα μεταπολεμικά. Αθροιστικά το ποσοστό τους μόλις υπερβαίνει το 50% αλλά το άθροισμα των εδρών τους (99, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής) αρκεί για σχηματισμό κυβέρνησης
Η χθεσινή ολοκλήρωση της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων επέφερε ανεπαίσθητες αλλαγές στο προσωρινό τελικό αποτέλεσμα με ορισμένες μετατοπίσεις μόνον στα ποσοστά των κομμάτων αλλά όχι στον αριθμό των εδρών τους. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής:
* Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ποσοστό 26,8% (από 29,3% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008) και 52 έδρες,
* Λαϊκό Κόμμα, 24% (26%) και 47 έδρες,
* Κόμμα των Ελευθέρων, 20,5% (17,5%) και 40 έδρες,
* Πράσινοι, 12,4% ( 10,4%) και 24 έδρες.
Στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα:
* Ομάδα Στρόναχ, 5,7% και 11 έδρες, και
* ΝΕΟΣ, 5% και 9 έδρες.