Επαινεί το Κρεμλίνο τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στο Βερολίνο ως ένα μείζον βήμα προς μια διευθέτηση σ’ αυτή τη χώρα, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όταν ερωτήθηκε πώς αξιολογεί το Κρεμλίνο τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, ο Πεσκόφ απάντησε: «Θετικά». «Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια ενδεχόμενη διευθέτηση (στη Λιβύη)». Οι προσπάθειες για μια διευθέτηση θα συνεχισθούν «με βάση αυτό το πρώτο βήμα» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια όσον αφορά ενδεχόμενη επίσκεψη στη Ρωσία του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και επισήμανε πως το πρόγραμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν γι’ αυτή την εβδομάδα δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον Χάφταρ. «Ο Πούτιν δεν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Χάφταρ αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία χαιρετίζει την κατάληξη σε συμφωνία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αναμένοντας να δει τα αποτελέσματά της, σημειώνοντας παράλληλα ως αρνητικό το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατή η πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ Αλ Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
«Χαιρετίζουμε την κατάληξη σε συμφωνία επί του συνολικού σχεδίου επίλυσης του προβλήματος που όμως θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε επίσης την κατάπαυση του πυρός. Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημειώνοντας πως οι συγκρούσεις στη Λιβύη είναι επιβαρυντικές για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Ευελπιστούμε ότι και με τον ορισμό της τεχνικής επιτροπής, που έχει ήδη ανακοινωθεί και που θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, θα μπορέσει η διεθνής κοινότητα να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν τα μέρη με θετικά βήματα προς τη συνολική επίλυση του προβλήματος», είπε ο κ. Κούσιος κληθείς να σχολιάσει την κατάληξη της Διάσκεψης για τη Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και κάποια αρνητικά όπως ήταν η μη δυνατότητα συνάντησης των Φάγεζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χάφταρ», σημειώνοντας πως αυτοί ούτε καν εισήλθαν στην αίθουσα που γινόταν η διάσκεψη. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για την είδηση που μεταδίδεται από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Τουρκία εκπαιδεύει Σύρους στρατιώτες για να τους αποστείλει στο μέτωπο της Λιβύης, είπε ακόμη.
Ευελπιστούμε, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα τηρηθούν και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Η τεχνική επιτροπή σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και να επιλύει επιμέρους προβλήματα τα οποία θα αναφύονται», πρόσθεσε.
«Η Κύπρος παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις. Υπήρξε αυτή η θετική κατάληξη και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή σαφέστατα και ενδιαφερόμαστε για τα τεκταινόμενα και σαφέστατα έχουμε άποψη», κατέληξε ο κ. Κούσιος.
Επιχείρηση Sophia για το εμπάργκο των όπλων
Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν σήμερα να πείσουν την Ιταλία για την ανάγκη της επαναφοράς της ναυτικής επιχείρησης Sophia για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και θα συζητήσουν τους τρόπους συμβολής τους στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας στην οποία κατέληξε η διάσκεψη του Βερολίνου για την επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών στην χώρα.
«Τίποτε δεν έγινε αποδεκτό» από τους εμπολέμους, σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες με θέμα τους τρόπους με τους οποίους θα δοθεί συνέχεια στα συμφωνηθέντα στην χθεσινή διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάγεντ αλ-Σάρατζ και ο αντίπαλός του, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, αρνήθηκαν να συναντηθούν κατά την διάρκεια της διάσκεψης του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Όμως, οι δυνάμεις που τους στηρίζουν δεσμεύθηκαν στο Βερολίνο να διακόψουν την παροχή βοήθειας στις εμπόλεμες πλευρές και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων ώστε να τους φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προσθέτοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γάσαν Σάλαμε τους κάλεσε να συνομιλήσουν αυτήν την εβδομάδα «για να μετατρέψουν την εκεχειρία σε πραγματική ειρήνη».
Πάντως οι Ευρωπαίοι μπορούν να λάβουν σήμερα μία πρώτη συγκεκριμένη απόφαση: την επαναφορά της επιχείρησης Sophia η οποία δημιουργήθηκε το 2015 για την αντιμετώπιση των διακινητών και τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα με προορισμό την Λιβύη. Η επιχείρηση διακόπηκε τον Μάρτιο 2019 εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την αποβίβαση των μεταναστών που διασώζονται στην θάλασσα από τα πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην ναυτική επιχείρηση.
«Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε. Θα το συζητήσουμε», είπε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Η Sophia εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του Σαλβίνι. Αλλά σήμερα ο Σαλβίνι δεν υπάρχει πια», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.
Η εντολή για την ναυτική επιχείρηση Sophia παρατάθηκε μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 και πραγματοποιείται μέσω αποστολής αεροπορικής παρακολούθησης. «Θα πρέπει να δούμε την θέση της Ιταλίας», δήλωσε εκπρόσωπος κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο δεν έκανε καμία δήλωση κατά την προσέλευσή του στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.
Σε μήνυμά του στο Facebook διαβεβαίωσε ότι «η Ιταλία ζητεί την τήρηση του εμπάργκο όπλων, με την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε όποιον το παραβιάζει και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στην ειρηνευτική ακολουθία στην Λιβύη».
«Οι υπουργοί θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος θα τις παρουσιάσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών.