Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα και μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του Φεβρουαρίου, ενώ ήταν επικεφαλής της σημερινής προσευχής της Παρασκευής, για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια.
Η κίνησή του είναι υψηλού συμβολισμού, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μετά την παραδοχή του ιρανικού στρατού πως κατέρριψε το ουκρανικό Boeing 737 με 176 επιβάτες, την προηγούμενη εβδομάδα, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη πλήγματα προς αεροπορικές βάσεις στο Ιράκ ως αντίποινα για τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής, κι ενώ το Ιράν δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως σημειώνει το Reuters, είπε επίσης πως θα πρέπει να γίνουν βήματα για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών όπως η κατάρριψη του αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών, την οποία χαρακτήρισε «τραγωδία».
Για τα πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είπε πως έδειξαν ότι η χώρα είχε «θεϊκή βοήθεια» για να δώσει «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» σε μια παγκόσμια δύναμη. Πρόσθεσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν θα την κάνουν να λυγίσει.
Όπως περιγράφει το Reuters, χιλιάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί σε μεγάλο χώρο προσευχής στο κέντρο της Τεχεράνης αλλά και στους γύρω δρόμους, φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική».
«Το γεγονός πως το Ιράν είχε τόση δύναμη ώστε να δώσει τέτοιο χαστούκι σε μία παγκόσμια δύναμη δείχνει το χέρι του Θεού» τόνισε ο Χαμενέι, λέγοντας πως ο φόνος του Κασέμ Σουλεϊμάνι δείχνει την «τρομοκρατική φύση» της Ουάσινγκτον.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Χαμενέι είπε πως τρεις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ- Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία- δεν είναι έμπιστες και οι κινήσεις τους για να ασκήσουν πίεση στο Ιράν δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Κατηγόρησε επίσης του «εχθρούς» του Ιράν, λέξη που συνήθως χρησιμοποιεί για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, πως επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την κατά λάθος κατάρριψη του αεροσκάφους για να επισκιάσουν τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Κατηγόρησε τέλος τις ΗΠΑ πως επιχειρούν να διχάσουν το Ιράκ και να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο και επισήμανε την ανάγκη να αποχωρήσουν από την περιοχή.
(φωτογραφία αρχείου)