Την έναρξη των προετοιμασιών για το Gay Pride του 2014, ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, προκειμένου να μην διακυβευθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Αναφορικά με την ακύρωση για λόγους ασφαλείας του φετινού Gay Pride, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η απαγόρευση αυτή, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ για την οποία έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Ο κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε στην καταδίκη της απόφασης των σερβικών αρχών από πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ και άλλων οργανισμών.

«Όλοι οι πολίτες και τα μέλη της κοινότητας των ομοφυλόφιλων έχουν εγγυημένο το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι. Όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό ή άλλο προσανατολισμό, έχουν ίσα δικαιώματα και το κράτος έπρεπε σε αυτό να προσηλωθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα, το οποίο ορισμένοι και ορισμένες ομάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν σε βάρος των συμφερόντων της Σερβίας και με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, στη διοργάνωση της εκδήλωσης έπρεπε να συμμετάσχουν όλοι οι παράγοντες, οι δυνάμεις ασφάλειας, τα ΜΜΕ, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί και εγκαίρως να προετοιμάσουν το έδαφος» τονίζεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας.