Η Ουάσινγκτον θέλει να περιορίσει την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική και η απόφαση αυτή, σε μια περίοδο που η Γαλλία επιδιώκει να ενισχύσει το αντιτζιχαντιστικό μέτωπο στο Σάχελ, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την περιοχή.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι πόροι που διαθέτει το Πεντάγωνο για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή «μπορεί να μειωθούν και στη συνέχεια να κατευθυνθούν αλλού, για να βελτιωθεί η προετοιμασία των δυνάμεών μας στις ΗΠΑ ή εκείνων στον Ειρηνικό», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, αύριο και την Τετάρτη.
«Είμαστε στη φάση της εκπόνησης των επιλογών για το υπουργείο» Άμυνας, εξήγησε ο Μίλι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται σήμερα τους προέδρους των πέντε χωρών του Σάχελ (Τσαντ, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Μαυριτανία) προκειμένου να ενισχύσει την αμφισβητούμενη νομιμότητα των γαλλικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αλλά και σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του.
Οι ΗΠΑ θέλουν τα επόμενα χρόνια να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών που σταθμεύουν στην Αφρική και να επικεντρωθούν περισσότερο στην απειλή που θεωρούν ότι προέρχεται από τους Ρώσους και, κυρίως, από τους Κινέζους.
Ο αμερικανικός στρατός έχει στην Αφρική περίπου 7.000 άνδρες και γυναίκες των ειδικών δυνάμεων που εκτελούν επιχειρήσεις από κοινού με τις τοπικές εθνικές δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών, ιδίως στη Σομαλία. Επίσης, 2.000 μέλη του στρατού ξηράς εκτελούν αποστολές εκπαίδευσης σε 40 αφρικανικές χώρες και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις συντονισμού, όπως με τις γαλλικές δυνάμεις στο Μαλί, παρέχοντας κυρίως επιμελητειακή υποστήριξη.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ σκέφτεται να κλείσει μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στο Αγκαντέζ, στον βόρειο Νίγηρα, το κόστος λειτουργίας της οποίας υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο στρατηγός Μίλι είπε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Η εξοικονόμηση δυνάμεων δεν σημαίνει ότι θα τις μηδενίσουμε», διαβεβαίωσε.