Στην πιθανότητα να σχηματισθεί «μεγάλη συμμαχία», χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών, μετά τις αυριανές γερμανικές εκλογές , επικεντρώνει τα σχόλιά του μεγάλο μέρος του ιταλικού τύπου.
«Η επισφαλής ισορροπία της Μέρκελ εξαρτάται από την ψήφο των αναποφάσιστων», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο». Σύμφωνα με τον αναλυτή Αλεσσάντρο Ντι Λέλλις, «το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι το προβάδισμα της Μέρκελ, περισσότερο χάρη στην δημοτικότητα της ίδιας και όχι στο κόμμα της». Η εφημερίδα της ιταλικής πρωτεύουσας τονίζει ότι η «Bild» στο αυριανό της φύλλο, πρόκειται να δημοσιεύσει ένα ακόμη γκάλοπ, με τα στοιχεία της τελευταίας στιγμής. Μια επιλογή που κατακρίθηκε από πολλούς πολιτικούς ιθύνοντες, και από τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η «Ιλ Μεσσατζέρο» αναφέρει, επίσης ότι, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, «οι σοσιαλδημοκράτες φέρονται να έκαναν το πρώτο βήμα, σε ότι αφορά μια τυχόν διαπραγμάτευση για μετεκλογική συνεργασία, επιδιώκοντας ήδη επαφές με το κόμμα της καγκελαρίου».
Ο όμιλος Μπερλουσκόνι, με το τηλεοπτικό κανάλι «TG5» τονίζει ότι «η Μέρκελ δεν κάνει ούτε ένα λάθος, αφού μπορεί να μοιάζει απλή και σχεδόν κοινότυπη, αλλά είναι ικανή, με ένα ελαφρύ χαμόγελο, όπως και με ένα βλέμμα γεμάτο αποφασιστικότητα, να εμφανισθεί πειστική και καθησυχαστική στα μάτια των ψηφοφόρων».Ο απεσταλμένος του Tg5 στο Βερολίνο, Αλεσσάντρο Τζιλαρντίνι μεταδίδει ότι «η ‘Αγκελα Μέρκελ, κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία, πραγματοποίησε ένα κάποιο άνοιγμα προς την πολιτική ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πάντα, όμως, υπό τον όρο να τύχουν σεβασμού τα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης και να μην υιοθετηθούν τα ευρωομόλογα».Το Tg5, τέλος, αναφέρει ότι «η πιο ρεαλιστική μετεκλογική εξέλιξη είναι μια ευρεία συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες», ενώ, σε ότι αφορά τον ηγέτη τους, Πιέρ Στάϊνμπρουκ, εκτιμά ότι «θεωρείται αντιπαθής και υπερόπτης από την πλειοψηφία των γερμανών και ιδίως από τους νέους».
Σύμφωνα με την κεντροαριστερή εφημερίδα «Λ’ Ούνιτά», «η ‘Αγκελα Μέρκελ μπορεί να κερδίσει ή να χάσει, αλλά η πολιτική της λιτότητας δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, ούτε και στην περίπτωση που η καγκελάριος καταφέρει να σώσει την κεντροδεξιά συμμαχία με την οποία κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Ο πολιτικός σχολιαστής Πάολο Σολντίνι προσθέτει πως «ούτε και η Γερμανία δεν θα καταφέρει να σεβαστεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, από την στιγμή που το δημόσιο χρέος της είναι σαφώς υψηλότερο από το όριο που έχει τεθεί. Από το 60%, δηλαδή, του ΑΕΠ της χώρας».«Τόσο η καγκελάριος όσο και ο ισχυρός υπουργός οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ξέρουν καλά ότι ,από την ερχόμενη Δευτέρα, η οικονομική και ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας πρέπει να αλλάξουν, διότι μπορεί, ίσως να αποφέρουν καρπούς στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά όχι στο ευρύτερο, συνολικό πεδίο της Ευρώπης», διαπιστώνει ο Σολντίνι.
Στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», τέλος, ο σχολιαστής Μαουρίτσιο Φερρέρα σημειώνει ότι «τα κόμματα δεν παρουσίασαν με αρκετά σαφή τρόπο στην γερμανική κοινή γνώμη, τα τεράστια οφέλη του ευρώ για την οικονομία της χώρας τους, και τις σχεδόν συμμετρικές αρνητικές επιπτώσεις που υπέστησαν οι ασθενέστερες οικονομίες των χωρών μελών της Ένωσης».
Σύμφωνα με την «Κορριέρε», μια κυβέρνηση «μεγάλης συμμαχίας» χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών «θα μπορούσε να είναι η καταλληλότερη για να ξεκινήσει μια εκστρατεία διαφάνειας και παιδαγωγικού χαρακτήρα, η οποία να εξηγήσει με αναλυτικό τρόπο, στους πολίτες, την σημασία του Ευρώ για την Γερμανία».
Ο Μαουρίτσιο Φερρέρα, τέλος, αναφέρει ότι και η Γερμανία πρέπει να «διαβάσει το μάθημά της», αρχίζοντας από μια πραγματική απελευθέρωση των επαγγελμάτων, του εμπορίου, και του ασφαλιστικού τομέα.