«Οι Γάλλοι επιλέγουν Μέρκελ» ήταν σήμερα ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας Λε Φιγκαρό, η οποία δημοσιεύει δημοσκόπηση της OpinionWay, σύμφωνα με την οποία το 56% των ερωτηθέντων στη Γαλλία «ελπίζουν να κερδίσει η καγκελάριος» στις βουλευτικές της Κυριακής στη Γερμανία.
Παρά το ότι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Άνγκελα Μέρκελ παρέμεινε σταθερά το αδιαφιλονίκητο φαβορί, δύο μέρες πριν την διεξαγωγή των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών, το ενδιαφέρον των Γάλλων κορυφώνεται.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί οργάνωσαν αυτή την εβδομάδα ειδικές εκπομπές από το Βερολίνο. ενώ πολυσέλιδα αφιερώματα για τις εκλογές, αλλά και τα «υπέρ» και τα «κατά» του «γερμανικού προτύπου» δημοσιεύθηκαν στο γαλλικό Τύπο.
Η άγνωστη παράμετρος και το σχεδόν αγωνιώδες ενδιαφέρον έγκειται στη σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Μέρκελ, καθώς και στο εάν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Με τίτλο «Ιχνηλατώντας έναν αβέβαιο συνασπισμό» η εφημερίδα Λε Μοντ αναφέρεται στα πιθανά σενάρια όσον αφορά το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Στις εσωτερικές της σελίδες αφιερώνει δισέλιδο πορτραίτο στην Καγκελάριο. «Άνγκελα Μέρκελ, μάνα- πατρίδα» γράφει κάτω από εξάστηλη φωτογραφία, υπογραμμίζοντας ότι η συντηρητική πολιτικός «παραμένει τόσο άπιαστη και αινιγματική» για κάποιους, «όσο δημοφιλής και ενωτική» είναι για κάποιους άλλους.
Η πορεία της Ευρώπης «κρέμεται από την ετυμηγορία των Γερμανών εκλογέων» υπογραμμίζει από την δική της πλευρά η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό. «Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο Βερολίνο. Σπάνια οι Ευρωπαίοι έχουν ενδιαφερθεί τόσο στενά για τις γερμανικές εκλογές, και με το δίκιο τους», υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα, αφού από το Δουβλίνο έως την Αθήνα ο καθένας ξέρει ότι οι διαθέσεις του Βερολίνου έχουν συνέπειες για τη χώρα του, για τη δική του τύχη.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Καγκελάριος θα συνεχίσει τη ρεαλιστική και συνετή πολιτική που έχει ακολουθήσει έως τα τώρα και αποδείχθηκε επιτυχής στο εσωτερικό. Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην περίπτωση που οι σοσιαλδημοκράτες μπουν στην κυβέρνηση, με δεδομένο ότι είναι πιο φιλοευρωπαίοι από τους φιλελεύθερους του FDP και περισσότερο ελαστικοί στο θέμα της λιτότητας. Οι αλλαγές αυτές όμως – σύμφωνα με την Λεζ Εκό – θα είναι οριακές, αφού η Μέρκελ συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης πάνω απ’ όλα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Το «γερμανικό πρότυπο», που αποτελεί τη μόνιμη «εμμονή και αντικείμενο του πόθου» των Γάλλων, τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία, έχει δώσει αφορμή για πλούσια αρθρογραφία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μοντ φιλοξενεί διάφορα άρθρα γνώμης στις σελίδες της ενότητάς της «Ιδέες» σχετικά με το «γερμανικό πρότυπο».
Η Λιμπερασιόν έστειλε συντάκτες σε όλη τη Γερμανία, από το Μόναχο ως το Βερολίνο, για να δουν ιδίοις όμμασι την πραγματικότητα του «πολλά υποσχόμενου» γερμανικού πρότυπου.
Η δημοσιογραφική τους συγκομιδή εκτείνεται σε 20 σελίδες στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας. «Η άλλη όψη ενός πρότυπου» είναι ο πρωτοσέλιδός της τίτλος, κάτω από το βλέμμα της Καγκελαρίου.
«Το σύστημα που με τις επιτυχίες του στην οικονομία θα εξασφαλίσει μια τρίτη νίκη στην Άγγελα Μέρκελ, βρίσκεται κι αυτό αντιμέτωπο τα όριά του” υπογραμμίζει η εφημερίδα. Ανάμεσα στις μαρτυρίες που προβάλλει είναι εκείνες, Γερμανών εκλογέων οι οποίοι μιλούν για «την ανασφάλεια που έχει φέρει η ελαστικότητα στην εργασία που εκχωρήθηκε στους εργοδότες», για τις «θέσεις εργασίες εκ περιτροπής» με αμοιβή 400 ευρώ «οι οποίες δεν επιτρέπουν να ζήσει μια οικογένεια», «για την ανεργία χωρίς επίδομα», ενώ πολλοί λένε πως ζητούν «χαμηλότερος κόστος ζωής και υψηλότερους μισθούς».
Ανάμεσα στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια, η Λιμπερασιόν ιεραρχεί στην πρώτη θέση το δημογραφικό: η χώρα, προειδοποιεί, κινδυνεύει να καταλήξει να είναι εκείνη με τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη.
Η Λιμπερασιόν επισημαίνει επίσης το πρόβλημα της ενέργειας, ύστερα από την απόφαση σταδιακής κατάργησης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, την ανάγκη να γεφυρωθούν οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, με πιθανή υιοθέτηση του κατώτερου μισθού, καθώς επίσης τις μεγάλες ευθύνες της οι οποίες απορρέουν από την εξέχουσα θέση της – όχι μόνο απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.