Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου αύξησε το επίπεδο της ασφάλειας στις πρεσβείες του στις πρωτεύουσες της Σερβίας και της Σλοβενίας, Βελιγράδι και Λιουμπλιάνα αντίστοιχα, έπειτα από τα επεισόδια που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον νέο νόμο για την «θρησκευτική ελευθερία», που ψήφισε το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, τον οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία καταγγέλλει ότι θα καταλήξει στη λεηλάτηση των μοναστηριών και των εκκλησιών.
Η σερβική εκκλησία κατέχει εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στο Μαυροβούνιο, όπου το 72% των 620.000 κατοίκων είναι ορθόδοξοι.
Έπειτα από την υιοθέτηση του νόμου, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι στις 27 Δεκεμβρίου, με διαδηλωτές να καίνε τη σημαία του Μαυροβουνίου. Στις 28 Δεκεμβρίου, άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στην πρόσοψη του κτηρίου της πρεσβείας του Μαυροβουνίου στη Σλοβενία, μετέδωσε το κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Hina».
Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι, βάσει των αξιολογήσεων ασφάλειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το επίπεδο της ασφάλειας έχει αυξηθεί στο επίπεδο ΙΙ στα κτήρια των πρεσβειών του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι και τη Λιουμπλιάνα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου καταδίκασε τους βανδαλισμούς που έγιναν στις 27,28 και 29 Δεκεμβρίου μπροστά από τις πρεσβείες του Μαυροβουνίου στη Δημοκρατία της Σερβίας, στη Δημοκρατία της Σλοβενίας, καθώς και στο γενικό προξενείο στο Σρέμσκι Καρλόβτσι, όπως και την απαράδεκτη πράξη βεβήλωσης κρατικών συμβόλων σε γειτονικές και φιλικές χώρες.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την «θρησκευτική ελευθερία» οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να αποδείξουν πως κατείχαν τις ιδιοκτησίες τους πριν από το 1918, όταν το Βασίλειο του Μαυροβουνίου ενώθηκε με το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, του προκατόχου της μετέπειτα Γιουγκοσλαβίας, η οποία έχει πλέον διαλυθεί. Αν δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, θα την παίρνει το κράτος.
A new protest over the controversial law on religion passed by Montenegro’s parliament yesterday took place in the western city of Niksic tonight, where several people were detained after a brief clash between demonstrators and police.
More on the law: https://t.co/0Y1Wdnpyzn pic.twitter.com/hyRaQOkl8u
— Balkan Insight (@BalkanInsight) December 27, 2019
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει πως το κράτος του Μαυροβουνίου θέλει μ’ αυτόν τον τρόπο να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
A Montenegrin law on religion has inflamed emotions over the dominant role of the Serbian Orthodox Church. https://t.co/QwXDISGP22 pic.twitter.com/9ojaMp3Ikd
— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) December 27, 2019
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων που προκάλεσαν προσπαθώντας να εμποδίσουν την υιοθέτηση νόμου που καταγγέλλεται από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
#Montenegro‘s parliament approved on Friday a law on religious communities despite street protests and a last-minute attempt in the chamber by deputies of the pro-Serb opposition to prevent the vote going ahead. pic.twitter.com/uZ4d1n1PMN https://t.co/wWJnBBkTUr
— Atlantide (@Atlantide4world) December 27, 2019
Εξάλλου, στις 29 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει δεκάδες υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διαμαρτύρονταν κατά του νέου νόμου. Διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών έξω από την πρωτεύουσα, ενώ στο κέντρο της Ποντγκόριτσα, η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κοντά στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό. Σε τρεις άλλες πόλεις, οι διαδηλώσεις που έγιναν εκεί έληξαν χωρίς επεισόδια.