Η πλειονότητα των Αμερικανών που παρακολούθησε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με επίκεντρο την κρίση στη Συρία και την αμερικανική «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων, δηλώνουν πως συμφωνούν με την προσέγγιση που διατύπωσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CNN αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλία του Αμερικανού προέδρου.

Ταυτόχρονα όμως η αμερικανική κοινή γνώμη δείχνει διχασμένη ως προς το εάν ο Ομπάμα αιτιολόγησε επαρκώς τη λήψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

Το 60% των ερωτηθέντων ήταν της άποψης πως δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να εμπλακούν στον αιματηρό εμφύλιο που συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια στη Συρία ενώ περισσότεροι από τους μισούς είπαν πως η ομιλία Ομπάμα δεν άλλαξε τις πεποιθήσεις τους σχετικά με την ηγεσία του σε στρατιωτικά και διεθνή ζητήματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε πως υποστηρίζει τη θέση του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία με το 37% να αντιτίθεται στην απόκρισή του στην καταγγελλόμενη χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς σε βάρος του ίδιου του του λαού.

Η σφυγμομέτρηση έδειξε πως σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η κατάσταση στη Συρία μπορεί να εξομαλυνθεί δια της διπλωματικής οδού ενώ το 35% διαφωνεί.

Όσο για τον αν ο Ομπάμα έπεισε για τη λήψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το 47% απάντησε θετικά και το 50% αρνητικά.

Η έρευνα, τονίζει το CNN, δείχνει πως η ομιλία του Αμερικανού προέδρου άλλαξε αλλά όχι ιδιαίτερα την άποψη των Αμερικανών ως προς το εάν ενδεχόμενο αμερικανικό χτύπημα στη Συρία θα σημάνει και επίτευξη σημαντικών στόχων για τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 30% όσων παρακολούθησαν την ομιλία Ομπάμα απάντησε θετικά στο ερώτημα αυτό πριν γίνει το διάγγελμα, ποσοστό που έφτασε το 36% μετά το διάγγελμα. Συνολικά το 39% έκρινε πως είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να εμπλακούν στις συγκρούσεις στη Συρία, ποσοστό που ήταν στο 30% πριν την ομιλία. Το 60% των ερωτηθέντων είχε την αντίθετη άποψη μετά το διάγγελμα, από 65% πριν.

Το 52% των ερωτηθέντων τόνισαν πως μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου τον εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο για τους χειρισμούς του σε στρατιωτικά και διεθνή ζητήματα ενώ το 16% τον εμπιστεύεται λιγότερο. Ωστόσο το 52% είπε πως το διάγγελμα δεν οδήγησε σε αλλαγή της άποψής του.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν δημοκρατικοί σε ποσοστό 37%, Ρεπουμπλικάνοι σε ποσοστό 20% και ανεξάρτητοι σε ποσοστό 43%. Το συνολικό δείγμα ήταν 361 άτομα.