Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι θα εξετάσει όλες τις «λογικές εναλλακτικές» επιλογές της εάν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρήσει να την αποτρέψει από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του Brexit, κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, κάτι που σύμφωνα με την επικεφαλής του δείχνει τη στήριξη για την προσπάθειά της να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.
Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα χωρίς τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης. Η Στέρτζον, που ηγείται της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας, δήλωσε ότι σήμερα θα στείλει επιστολή στον Τζόνσον ζητώντας του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.
«Συχνά μου τίθεται το ερώτημα: “Τι θα κάνετε εάν ο Μπόρις Τζόνσον πει όχι;” Όπως έχω ήδη πει, θα εξετάσω όλες τις λογικές εναλλακτικές για να διασφαλίσω το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση», είπε η Στέρτζον σε ομιλία της.
Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες ακριβώς θα ήταν αυτές οι επιλογές, αν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν οραματίζεται ένα δημοψήφισμα καταναλανικού τύπου, οργανωμένου χωρίς τη συναίνεση ή την αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης.
«Σύμφωνα με τις αξίες μας, αναγνωρίζουμε ότι ένα δημοψήφισμα πρέπει να είναι νόμιμο και πρέπει να είναι αποδεκτό ως έγκυρο εδώ στη Σκωτία και στο υπόλοιπο ΗΒ, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», δήλωσε.
Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν με ποσοστό 55% έναντι 45% την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014. Η Στέρτζον δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα κερδηθεί η υπόθεση της απόσχισης της Σκωτίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιέγραψε τη στρατηγική της ως μια μάχη για το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση.
Ο Τζόνσον, του οποίου το Συντηρητικό κόμμα πέτυχε σαρωτική νίκη στην Αγγλία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, αλλά είχε χαμηλές επιδόσεις στη Σκωτία –κερδίζοντας μόνο έξι έδρες εκεί– έχει μέχρι στιγμής αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει να διενεργηθεί δεύτερο δημοψήφισμα. Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα του 2014 διευθέτησε το ζήτημα της ανεξαρτησίας και ότι θα είναι διχαστικό και κακό για την οικονομία να ανοίξει εκ νέου το θέμα αυτό. Η Στέρτζον, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, κυρίως διότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ το σύνολο του Ηνωμένου Βασίλειου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης.
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου. Η Στέρτζον δήλωσε ότι η επιτυχία του SNP στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ο Τζόνσον δεν έχει την εντολή του λαού της Σκωτίας για να τον οδηγήσει εκτός της ΕΕ παρά τη βούλησή του. Πρόσθεσε ότι η στάση του Τζόνσον απέναντι στο θέμα της Σκωτίας θα οδηγήσει το Εδιμβούργο προς την πόρτα της εξόδου.
«Όσο πιο πολύ μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών) προσπαθεί να παρεμποδίσει τη βούληση του λαού της Σκωτίας, τόσο περισσότερο επιδεικνύουν απόλυτη και πλήρη περιφρόνηση στη σκωτσέζικη δημοκρατία, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η στήριξη για την ανεξαρτησία, άρα η βραχυπρόθεσμη στρατηγική τους, κατά την άποψή μου, σπέρνει τους σπόρους της μακροπρόθεσμης ήττας τους».