Η αναμονή της έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας είναι μια «επικίνδυνη αρχή», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Κάμερον σημείωσε ότι κάποιοι ηγέτες της G20 δήλωσαν στο χθεσινοβραδινό δείπνο ότι «αν δεν πρόκειται για αυτοάμυνα ή αν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υπάρχει νομική βάση για να αναλάβουμε δράση. Δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει».
«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη αρχή. Αν δεχθούμε κάτι τέτοιο, τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια χώρα που σφαγιάζει τον μισό λαό της, μια εμπλοκή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κανείς δεν θα μπορεί να αντιδράσει», πρόσθεσε ο Κάμερον.
«Ένα από τα πράγματα που με απογοήτευσαν χθες είναι ότι υπάρχουν χώρες –μεταξύ αυτών και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που λένε ότι όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσει το ΣΑ του ΟΗΕ και την ίδια ώρα είναι αυτές οι χώρες που εμποδίζουν οποιαδήποτε δράση και εμποδίζουν την υιοθέτηση αποφάσεων τα τελευταία δυόμισι χρόνια», κατήγγειλε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σήμερα ότι η κρίση στη Συρία θα πρέπει να επιλυθεί μέσω μιας πολιτικής λύσης και όχι μέσω ενός στρατιωτικού πλήγματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
«Μια πολιτική λύση είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος για τη συριακή κρίση και μια στρατιωτική επίθεση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε ο Σι μιλώντας στον Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της G20.
«Περιμένουμε κάποιες χώρες να έχουν δεύτερες σκέψεις προτού αναλάβουν δράση», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.
Παράλληλα ο Σι υπογράμμισε τη θέση της Κίνας να παραμένει πιστή στις δύο αρχές της «διατήρησης των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών σχέσεων» και της απαγόρευσης της χρήσης χημικών όπλων, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί προς μια συνάντηση για τη Συρία στη διάρκεια της δεύτερης συνόδου στη Γενεύη, με στόχο τη συζήτηση μιας ανοικτής πολιτικής μετάβασης στη χώρα.