Ο πρόεδρος του Ιράν ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τις διαπραγματεύσεις για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σε μια νέα ένδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να προτάξει την διπλωματία για την επίλυση της κρίσης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι συνομιλίες που διεξάγονται παράλληλα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με τις μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) που εδώ και χρόνια είναι σε αδιέξοδο διεξάγονταν από προσωπικότητες που θεωρούνταν ότι ανήκουν στην σκληρή γραμμή του καθεστώτος και εχθρικές προς κάθε παραχώρηση.
Το Ισραήλ και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν την Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει, ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.
Μεταβιβάζοντας χθες τον φάκελο του πυρηνικού προγράμματος στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον έμπειρο διπλωμάτη Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο πρόεδρος Ροχανί αλλάζει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που ήταν αποκλειστικότητα του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από το 2003.
Και με τη μεταφορά αυτή, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ που συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο για τον πυρηνικό φάκελο, μπορεί να αποφάσισε να δώσει ένα περιθώριο χειρισμών στον πρόεδρο Ροχανί.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις ΗΠΑ που επανέλαβαν το μήνυμα συμφιλίωσης το οποίο είχαν απευθύνει κατά την ορκωμοσία του προέδρου Ροχανί στις αρχές Αυγούστου.
«Εκφράζουμε εκ νέου την ελπίδα μας να δούμε την ιρανική κυβέρνηση να μετέχει ουσιαστικά μαζί με τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειες επίτευξης διπλωματικής λύσης στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και να συνεργάζεται πλήρως με την ΙΑΕΑ», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι ΗΠΑ θα είναι ένας εταίρος καλής θέλησης» στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αν η Τεχεράνη «επιλέξει σοβαρά να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις», τόνισε η αμερικανική διπλωματία.
Διπλωματικές πηγές στην Τεχεράνη χαρακτήρισαν επίσης την ιρανική ανακοίνωση ενθαρρυντική, ενώ άλλοι ξένοι διπλωμάτες αναρωτιούνται για το περιθώριο ελιγμών που διαθέτουν οι νέοι φορείς της διαπραγμάτευσης απέναντι στην κυριαρχία του πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.