Εναλλακτικές λύσεις στις απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους θα αναζητήσουν τα αραβικά κράτη, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση Παλαιστίνιου εκπροσώπου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συναντήθηκαν στη Σίρτη της Λιβύης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην άρνηση του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να συνεχίσει τις συνομιλίες, εκτός αν το Ισραήλ παρατείνει το μορατόριουμ της κατασκευής οικισμών σε κατεχόμενες περιοχές.

Αλλά σαφώς θέλουν να συνεχιστούν κάποιας μορφής συνομιλίες και να μην τους επιρριφθεί η ευθύνη για την κατάρρευση της διαδικασίας.

«Η αραβική επιτροπή παρακολούθησης θα συγκαλέσει άλλη μία συνάντηση μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες προκειμένου να μελετήσει τις εναλλακτικές λύσεις και τις ιδέες που υπέβαλε ο πρόεδρος», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Δεν εξήγησε ποιες εναλλακτικές λύσεις προτάθηκαν από τον Αμπάς στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση. Αλλά αρνήθηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε σύσταση να επανέλθει στις έμμεσες συνομιλίες και να δώσει στην Ουάσινγκτον προθεσμία ενός μηνός προκειμένου να επιλύσει το αδιέξοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσιμ μπιν Τζαμπρ αλ-Θάνι, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η επιτροπή υποστηρίζει την απόφαση του προέδρου Αμπάς να σταματήσει τις συνομιλίες».

«Καλεί την αμερικανική πλευρά να ακολουθήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος και τις συνθήκες για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να μπει αυτή η ειρηνευτική διαδικασία πάλι στο σωστό δρόμο, περιλαμβανομένου και του σταματήματος των εποικισμών», είπε.

Η επιτροπή θα συνέλθει σε ένα μήνα για να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από τον Αμπάς, είπε ο αλ-Θάνι.