Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για τον Συριακό Ηλεκτρονικό Στρατό. Είναι οι χάκερ που «έριξαν» τους New York Times, κατέλαβαν πειρατικά το Twitter του Associated Press κι έκαναν πολλούς να πιστεύουν πως είχε βομβαρδιστεί ο Λευκός Οίκος.
Οι χάκερ υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ και εμφανίζονται επίσης υπεύθυνοι για το χάκινγκ σε πολλές άλλες ιστοσελίδες μέσω ενημέρωσης, όπως οι NPR και The Washington Post.
Σε κάθε περίπτωση η εκάστοτε «πειρατεία» φαίνεται να έγινε ως απάντηση σε κάποιο άρθρο που ο SEA (Syrian Electronic Army) θεώρησε ως κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι συνηθέστερες μέθοδοι του SEA περιλαμβάνουν επιθέσεις DDoS, στις οποίες οι χάκερ βομβαρδίζουν ένα σάιτ με τόσα πολλά page views «εξοντώνοντας» τους server με αποτέλεσμα το σάιτ να βγαίνει offline.
Επίσης χρησιμοποιεί το phising, αποσπώντας στοιχεία των χρηστών και ανεβάζοντας στη συνέχεια ψεύτικες αναρτήσεις μέσω των «κλεμμένων» λογαριασμών.
Το πιο γνωστό «χτύπημα» τη SEA ήταν στις 27 Αυγούστου, όταν «έριξε» την ιστοσελίδα των New York Times. Αυτή τη φορά ήταν μία επίθεση DNS που έστελνε τους αναγνώστες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας σε ένα σάιτ που έγραφε «hacked by Syrian Electronic Army».
Ποιοι αποτελούν αυτό το γκρουπ των χάκερ και ποιοι είναι πίσω του, παραμένει άγνωστο. «Δεν είναι μία οργάνωση που καταλαβαίνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Cloudlink στο Tom’s Guide. «Μοιάζει να είναι ημι-πολιτικό γκρουπ χάκερ που προχωρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στο όνομα μιας πολιτικής σύγκρουσης που συμβαίνει στον κόσμο», πρόσθεσε.
Ο SEA πρωτοεμφανίστηκε το Μάιο του 2011 όταν ανέβηκε στο διαδίκτυο η πρώτη του ιστοσελίδα, Syrian-es.com. Εκεί ο SEA περιγραφόταν ως μία ομάδα νέων Σύρων χωρίς επίσημους δεσμούς με τη συριακή κυβέρνηση που ήθελε να παλέψει ενάντια στους εχθρούς της χώρας. Δύο εβδομάδες μετά τη λειτουργία του σάιτ, η αναφορά περί μη επίσημων δεσμών αφαιρέθηκε.