Οι Γάλλοι ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία της χώρας τους απ’ ό,τι οι Γερμανοί γείτονές τους, οι οποίοι ανησυχούν περισσότερο για τις συντάξεις τους, όπως έδειξε μια έρευνα που πραγματοποίησε η αντασφαλιστική ελβετική εταιρεία Swiss Re σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Gallup.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην ερώτηση για τους δύο πιο σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα τους, το 74% των Γάλλων ανέφερε την οικονομία, σύμφωνα με την έρευνα αυτή σχετικά με το ποιους κίνδυνους αντιλαμβάνονται ως τους σημαντικότερους οι άνθρωποι σε διάφορες χώρες.
«Με την πρόσφατη αύξηση της ανεργίας, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την οικονομία ως έναν σημαντικό κίνδυνο», εξήγησε ο Ντέιβιντ Κολ, διευθυντικό στέλεχος της Swiss Re, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ζυρίχη.
Η έρευνα αυτή, την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία με αφορμή την 150η επέτειό της, ανέδειξε μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.
Στο Χονγκ Κονγκ, το 51% των ερωτηθέντων ανέφερε τον κίνδυνο μιας πανδημίας, ως την κύρια πηγή ανησυχίας τους. Οι Κινέζοι γείτονές τους ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές και την ρύπανση.
Επίσης σε αντίθεση με τους Γάλλους, οι Γερμανοί ανέφεραν το θέμα των συντάξεων.Ο Ντέιβιντ Κολ δήλωσε ότι η διαφορά αυτή ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς γείτονές τους εξηγείται κυρίως από δημογραφικά ζητήματα, όπως η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και από τις οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας, η οποία αντιμετώπισε καλύτερα την κρίση από την υπόλοιπη ευρωζώνη.
«Τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν τις ανησυχίες που υπήρχαν την ώρα που έγινε η δημοσκόπηση», διευκρίνισε ο Κολ.
Η έρευνα έγινε μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου του 2013 από το ινστιτούτο Gallup σε δείγμα 22.000 ανθρώπων ηλικίας άνω των 15 ετών σε 19 διαφορετικές αγορές, σε ανεπτυγμένες αλλά και αναδυόμενες οικονομίες.
Η έρευνα αφορούσε στους κινδύνους που συνδέονται κυρίως με φυσικές καταστροφές και με τις κλιματικές αλλαγές ή ακόμη και με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά και με την τρομοκρατία.
Μεταξύ των θεμάτων που θίχτηκαν βρισκόταν επίσης η προμήθεια τροφίμων.Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα αυτή ανέδειξε επίσης ότι το 43% των Γάλλων αναμένουν ότι η πρόσβαση σε τρόφιμα θα είναι πιο δύσκολη τα επόμενα είκοσι χρόνια.
«Αυτό προκαλεί έκπληξη», αναγνώρισε ο Ντέιβιντ Κολ, ο οποίος σημείωσε ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως άλλη μια αντανάκλαση των ανησυχιών των Γάλλων για την οικονομία της χώρας τους.