Η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε σήμερα πως διεξήγαγε μια «πολύ σημαντική δοκιμή» στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σόχε, η οποία περιβάλλεται από μυστήριο, πάντως πιστοποιεί το απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον.
Δεν έγινε καμία απολύτως διευκρίνιση για το τι δοκιμάστηκε — εάν επρόκειτο για πύραυλο, μηχανή πυραύλου, ή κάποιο άλλο οπλικό σύστημα — από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, που μετέδωσε την είδηση νωρίτερα.
Το αποτέλεσμα της δοκιμής θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις», μεταβάλλοντας το «στρατηγικό καθεστώς» της Βόρειας Κορέας, δήλωσε εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών Εθνικής Άμυνας της χώρας, σύμφωνα με το KCNA.
Το πρακτορείο διευκρίνισε πως η Ακαδημία ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας ότι η δοκιμή ήταν επιτυχής.
Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο συνήθως εκδίδει έκτακτες ανακοινώσεις όταν η Πιονγκγιάνγκ διεξάγει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ειδικοί στην πυραυλική τεχνολογία επισήμαναν πως το πιθανότερο είναι πως έγινε στατική δοκιμή μηχανής πυραύλου.
Η δοκιμή διεξήχθη την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτοεπαινέθηκε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον για την «πολύ καλή σχέση» που έχει οικοδομήσει με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Θεωρώ ότι και οι δύο μας θέλουμε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. [Ο Κιμ] γνωρίζει ότι έχω μπροστά μου εκλογές» το 2020, είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε πως θα του προκαλούσε «έκπληξη» αν η Βόρεια Κορέα ενεργούσε «με εχθρικό τρόπο».
Η δοκιμή έγινε λίγο καιρό αφότου η Πιονγκγιάνγκ διεμήνυσε πως θα πάρει «νέο δρόμο», αν οι ΗΠΑ δεν επιδείξουν ευελιξία στις διμερείς διαπραγματεύσεις για να τερματιστούν τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ, που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από τις αρχές της χρονιάς.
Ο Κιμ είχε υποσχεθεί να κλείσει το κέντρο Σόχε — γνωστό επίσης ως Τονγκτσάνγκ-ρι — κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, τον Σεπτέμβριο του 2018. Τον Μάρτιο φέτος όμως, δορυφόροι κατέγραψαν ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες στη βάση, ότι γινόταν «ταχεία ανοικοδόμησή της».
Σε δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Πέμπτη είναι ορατό ένα μεγάλο κοντέινερ, κάτι που ο Τζέφρι Λούις, ειδικός στους πυρηνικούς εξοπλισμούς στην Ασία του Middlebury Institute στο Μοντερέι (Καλιφόρνια, νότιες ΗΠΑ) χαρακτήρισε «ένδειξη» πως γίνονταν «προετοιμασίες για τη δοκιμή μηχανής πυραύλου».
Ο ειδικός αυτός, που εκφράστηκε πριν γίνει η ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ σήμερα, είδε στο γεγονός αυτό «ακόμη μια ένδειξη πως η Βόρεια Κορέα αυξάνει ολοένα περισσότερο τις δραστηριότητές της ως προς την ανάπτυξη πυραύλων» όσο πλησιάζει «η προθεσμία που είδε δώσει Κιμ Γιονγκ Ουν για τη χαλάρωση των κυρώσεων».
Η Πιονγκγιάνγκ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως αναμένει ως την 31η Δεκεμβρίου από την Ουάσινγκτον νέα πρόταση για να ξαναρχίσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό της και τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης.
Το Σάββατο, δύο δηλώσεις πιστοποίησαν ότι για την ώρα, η ένταση ανεβαίνει, δεν αποκλιμακώνεται. «Η τρέχουσα κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι πολύ σοβαρή», συμφώνησαν οι πρόεδροι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ο Μουν Τζε-ιν και ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ανέφερε ανακοίνωση της νοτιοκορεάτικης προεδρίας. Ενώ ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Κιμ Σονγκ, τόνισε πως «το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».