Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους».
Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η Τουρκία μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία.
«Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτήν την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα», τόνισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
«Ο κοινός εχθρός σήμερα είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Λυπάμαι που το λέω, δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία σ’ αυτό το τραπέζι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.
«Βλέποντας την Τουρκία, πολεμούν εναντίον εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ορισμένες φορές συνεργάζονται (οι Τούρκοι) με πληρεξούσιους του ΙΚ», συνέχισε.
Ο Μακρόν απέρριψε την έκκληση του Τραμπ να επιτρέψει τον επαναπατρισμό των Γάλλων ισλαμιστών μαχητών από τη Συρία, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Το βασικό, τόνισε, είναι να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατά την άποψή του δεν έχει ηττηθεί ακόμη.
Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο στόχος της. Σχολίασε μάλιστα ότι οι σύμμαχοι δεν μπορούν ούτε καν να συμφωνήσουν ποιος είναι ο σύγχρονος ορισμός της τρομοκρατίας.
Ο Μακρόν ζήτησε στρατηγικό διάλογο «χωρίς αφέλεια» με τη Ρωσία
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ζήτησε να υπάρξει στρατηγικός διάλογος «χωρίς αφέλεια» ώστε, όπως είπε, να περιοριστούν οι προστριβές με τη χώρα αυτή. Έθεσε όμως ως «προϋπόθεση» να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς απέναντι στη Ρωσία, όμως δεν πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση είναι η καλύτερη λύση», εξήγησε. «Πρέπει να καθορίσουμε μια ατζέντα μεταξύ των Ευρωπαίων και των άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ για να προσδιορίσουμε τις κοινές απειλές και η βασική κοινή απειλή είναι η διεθνής τρομοκρατία και η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους» επέμεινε.
Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της σύναψης μιας νέας συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), λέγοντας ότι «η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται σήμερα από τους νέους ρωσικούς πυραύλους».
«Η κατάσταση με τα πυρηνικά δεν είναι καλή», παραδέχτηκε ο Τραμπ. «Τερματίσαμε τη συνθήκη INF επειδή η άλλη πλευρά (σ.σ. η Ρωσία) δεν την τηρούσε, αλλά θέλει να συναφθεί μια συμφωνία και εμείς επίσης. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση. Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι το θέλουν. Ξέρουμε ότι το θέλουν και το θέλουμε κι εμείς επίσης», είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. «Πιστεύω ότι οι συναντήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πολύ σημαντικές. Και είναι πιθανό να γίνει σημαντική πρόοδος», είπε.
Ο Μακρόν «θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης»
Ο Μακρόν είπε ότι ελπίζει να διευθετηθεί η διένεξη μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του φόρου Gafa για τις ψηφιακές υπηρεσίες που επέβαλε πρόσφατα η χώρα του.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να διευθετήσουμε αυτήν την κατάσταση με τον πρόεδρο Τραμπ. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το συζητήσουμε» είπε. Πρόσθεσε όμως ότι είναι «αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας και της Ευρώπης».
Οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν δασμούς ύψους έως και 100% στα εισαγόμενα γαλλικά προϊόντα (σαμπάνια, τσάντες κ.α.) καθώς θεωρούν ότι ο νέος γαλλικός φόρος θα πλήξει τις αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας (Google, Facebook, Amazon…).