Τουλάχιστον 26 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα στο Σινά σε δύο επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, που προκάλεσαν το βαρύτερο απολογισμό των τελευταίων δεκαετιών για τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή αυτή της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Τουλάχιστον 25 αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι, οι οποίοι πιστεύεται πως ανήκουν σε ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα, εκτόξευσαν μια ρουκέτα κι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον δύο μικρών λεωφορείων της αστυνομίας που κατευθύνονταν στην πόλη Ράφα, όπου βρίσκεται η μεθοριακή διέλευση προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κατηγόρησε για την επίθεση «τρομοκράτες». Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας διευκρίνισαν ότι τρεις από τους φερόμενους ως δράστες έχουν συλληφθεί.
Λίγη ώρα αργότερα η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου έκλεισε επ’ αόριστον την συνοριακή διάβαση στη Ράφα, την μόνη είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχει το Ισραήλ. Η διάβαση αυτή είχε ήδη κλείσει την περασμένη εβδομάδα αλλά άνοιξε ξανά εν μέρει το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση η οποία ελέγχει αυτόν τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω της νέας σοβαρής πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Αίγυπτο, και παραπέμπει στην εκστρατεία βίας των ισλαμιστικών οργανώσεων αλ Τζιχάντ και αλ Γκαμάα αλ Ισλαμίγια, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους την δεκαετία του 1990.
Εξάλλου το μεσημέρι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε μια επίθεση στην αλ Αρίς, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βορείου Σινά, σύμφωνα με μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Παράλληλα, δύο άνδρες σκοτώθηκαν και ένας τρίτος συνελήφθη όταν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών στην Φαγιούμ, μια όαση στα νότια του Καΐρου.
Καθώς όλη η Αίγυπτος, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, συνεχίζει να σπαράσσεται από επεισόδια βίας, η σημερινή επίθεση αύξησε σε 73 τον απολογισμό των νεκρών στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν σκοτωθεί μόνο στο βόρειο Σινά μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι σκότωσε περίπου 70 «τρομοκράτες» στο Σινά.
Ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει βάσεις στη χερσόνησο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο και κατοικείται από Βεδουίνους, οι σχέσεις των οποίων με την κεντρική εξουσία στην Αίγυπτο είναι ιστορικά κακές. Η περιοχή επίσης αποτελεί θέατρο εκτεταμένου λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.
Από τον Ιούλιο, οι αρχές της Αιγύπτου ανέπτυξαν ενισχύσεις στη χερσόνησο για να αντιμετωπίσουν τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις.
Τα μέσα ενημέρωσης ήδη χαρακτηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι «τρομοκράτες» και τάσσονται υπέρ της σκληρής καταστολής, που προκάλεσε ένα κύμα κατακραυγής στο εξωτερικό.
Η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο καθώς οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις το απόγευμα (από τις 17:00), παρά το ότι ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, προειδοποιεί ότι θα υπάρξει μια «σθεναρή» απάντηση εάν οι ισλαμιστές κάνουν «την επιλογή» της καταφυγής στη βία.