Η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν κατασκόπευαν μαζικά τους Γερμανούς πολίτες, καθώς το θέμα αυτό έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
«Η αμερικανική NSA και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαβεβαίωσαν γραπτώς ότι σέβονταν το δίκαιο και το νόμο στη Γερμανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και αρμόδιος για τον συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών Ρόναλντ Ποφάλα, μετά την κατάθεση που έδωσε για την υπόθεση αυτή σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο Ποφάλα διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στη Γερμανία να συνάψουν μια συμφωνία που θα απαγορεύει τη μεταξύ τους κατασκοπευτική δράση. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Αυγούστου.
Έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο Ποφάλα κατέθεσε στην 11μελή επιτροπή της Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) η οποία ελέγχει τις υπηρεσίες πληροφοριών, με αφορμή τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος της επιτροπής και μέλος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Τόμας Όπερμαν δήλωσε ότι μετά την πεντάωρη κατάθεση δεν έχει ριχθεί ακόμη άπλετο φως σχετικά με το τι γνώριζε η γερμανική κυβέρνηση για το εύρος των παρακολουθήσεων.
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό, στο πλαίσιο του προγράμματος (παρακολουθήσεων) PRISM οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους Γερμανούς. Για το λόγο αυτό, εξακολουθούμε να ζητάμε από την καγκελαρία να απαιτήσει από τις ΗΠΑ τη διαφάνεια που υποσχέθηκε ο Ομπάμα», είπε ο Όπερμαν.
Στο ερώτημα εάν θα καταθέσει στην επιτροπή και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Όπερμαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν ενώπιόν της και «ηγετικά στελέχη».
Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής έχει οριστεί για τις 19 Αυγούστου.