Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες τις οποίες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται εξαιτίας των μουσώνων τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Πακιστάν.
Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε ηλεκτροπληξίες, πνιγμούς και καταρρεύσεις οικημάτων, δήλωσε στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών, η οποία είναι η αρμόδια για όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής στους πληγέντες.
Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές των φυλών, κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, άλλοι τόσοι στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ, ενώ 10 σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και οκτώ στην επαρχία Χάιμπερ-Παχτούνχβα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας. Τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ.
Στην πόλη Καράτσι, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, καθώς και στην κοντινή πόλη Χαϊντεραμπάντ, καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων που συνεχίζονταν ασταμάτητα από το Σάββατο ως σήμερα Δευτέρα, με συνολικά 15 νεκρούς στην επαρχία Σιντχ, όπου υπάγονται διοικητικά οι δύο πόλεις.
Τα περισσότερα θύματα στην παράκτια πόλη πέθαναν από ηλεκτροπληξία, καθώς ισχυροί άνεμοι ανέτρεψαν πολλές κολόνες του δικτύου ηλεκτροδότησης και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στα καλώδια του απαρχαιωμένου δικτύου αυτού.
Ο στρατός κλήθηκε για να διασώσει πολίτες στο Καράτσι, ενώ διεξάγει επίσης επιχειρήσεις διάσωσης στην Πεσάβαρ, στα βορειοδυτικά.
Ο Αρίφ Μαχμούντ, γενικός διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν, δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις υποχωρούν, όμως προειδοποίησε ότι αναμένεται τα ακραία καιρικά φαινόμενα να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι πλημμύρες κατά την διάρκεια των μουσώνων είναι συχνές στο Πακιστάν, όπου το 2010 είχε πλημμυρίσει το ένα πέμπτο της χώρας, είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.700 άνθρωποι κι είχαν πληγεί πάνω από 20 εκατομμύρια πολίτες.