Υπερδιπλάσιο από το επιτρεπόμενο ήταν το βάρος του φορτηγού που έπεσε από την κρεμαστή γέφυρα στον ποταμό Ταρν στη νοτιοδυτική Γαλλία, η οποία κατέρρευσε χθες Δευτέρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους, μια 15χρονη και τον οδηγό του φορτηγού, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της περιοχής στην οποία σημειώθηκε το δυστύχημα.
Το βάρος του φορτηγού «υπολογίζεται σε περισσότερους από 40 τόνους (…) η γέφυρα έσπασε», δήλωσε ο Ερίκ Οζέ, δήμαρχος του Μιρπουά-σιρ-Ταρν.
Στην είσοδο της κρεμαστής μεταλλικής γέφυρας, που είχε κατασκευαστεί το 1931 για να συνδέσει τις δύο όχθες του ποταμού Ταρν στην περιοχή αυτή, υπήρχε πινακίδα με την ένδειξη ότι απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων βάρους άνω των 19 τόνων.
Η κατάρρευσή της ήταν θεαματική καθώς σχεδόν κόπηκε στα δύο και η μια πλευρά της έπεσε στον ποταμό, βάθους σε εκείνο το σημείο 20 μέτρων και πλάτους 100 μέτρων.
Νεκροί είναι μια 15χρονη και ο οδηγός του φορτηγού. Η μητέρα της 15χρονης και άλλοι δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από το ποτάμι.
«Αν επρόκειτο για οδηγό ξένης επιχείρησης, θα το καταλάβαινα, αλλά ο οδηγός του φορτηγού ήταν από εδώ. Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πήγε να περάσει με βάρος 40 ή περισσότερων τόνων», προσθέτει ο δήμαρχος του Μιρπουά-σιρ-Ταρν, ενός χωριού περίπου χιλίων κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 30 λεπτών από την Τουλούζη.
Η χωροφυλακή συνέχιζε σήμερα τις έρευνές της, στηριζόμενη κυρίως στις φωτογραφίες που πήραν χθες δύτες, οι οποίες αφορούν σε τεχνικές διαπιστώσεις που είναι πολύτιμες για τη συνέχιση της έρευνάς τους. Το αμάξωμα του φορτηγού θα πρέπει να ανασυρθεί στην επιφάνεια, αλλά η περίπλοκη αυτή επιχείρηση μπορεί να πάρει καιρό.
«Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, θέλουμε να καταλάβουμε», έλεγε σήμερα το πρωί ο Τομάς Φεραντίς, ένας κάτοικος του χωριού.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Τουλούζης, τον Ντομινίκ Αλζεαρί, η γέφυρα αυτή «είχε υποβληθεί, όπως φαίνεται, στους δέοντες ελέγχους».
Το έργο αυτό, μήκους 155 μέτρων και πλάτους 6,50 μέτρων, δεν παρουσίασε κανένα κατασκευαστικό πρόβλημα στην τελευταία ενδελεχή επιθεώρησή του το 2017, ενώ ο τελευταίος έλεγχος είχε γίνει σε αυτό τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τις αρχές.
Το δυστύχημα αυτό γέννησε ωστόσο ερωτήματα όσον αφορά την αξιοπιστία των γεφυρών στη Γαλλία. Σύμφωνα με επιτροπή της Γερουσίας, η οποία συστήθηκε μετά την κατάρρευση πέρυσι της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα στην Ιταλία στοιχίζοντας τη ζωή σε 43 ανθρώπους, «τουλάχιστον 25.000 γέφυρες στη Γαλλία είναι σε κακή κατασκευαστική κατάσταση» από τις 200.000 έως 250.000 της χώρας – ο ακριβής αριθμός των γεφυρών που υπάρχουν στη Γαλλία δεν είναι γνωστός.