Περίπου 100 από τους 1.100 και πλέον κρατούμενους οι οποίοι δραπέτευσαν κατά την διάρκεια μιας εξέγερσης σε φυλακή της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, συνελήφθησαν εκ νέου, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η ένοπλη βία και η ανομία, που εν μέρει οφείλεται σε παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες συχνά πράττουν κατά το δοκούν, κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας της βόρειας Αφρικής μετά τον πόλεμο του 2011 και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.
Περίπου 1.117 απέδρασαν χθες από τη φυλακή Κουαφίγια, στα όρια της πόλης, που είχε αποτελέσει την εστία της εξέγερσης του 2011 και σήμερα αποτελεί εστία βίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, σημειώθηκε επίθεση από ενόπλους έξω από τη φυλακή κι εξέγερση στο εσωτερικό.
Ο Μοχάμεντ Σαρίφ, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βεγγάζη, είπε ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους παραδόθηκαν και άλλοι συνελήφθησαν.
«Η φυλακή λειτουργεί εκ νέου από το πρωί. Εβδομήντα κρατούμενοι μετήχθησαν σε αυτήν αρχικά. Άλλοι 30 συνελήφθησαν στην πόλη αλ Μαρτζ και 7 στην Ατζνταμπίγια. Θα μεταχθούν στην Κουαφίγια», είπε ο Σαρίφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των λιβυκών υπηρεσιών ασφαλείας ανάμεσα στους δραπέτες είναι κακοποιοί από άλλες αφρικανικές χώρες.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Άλι Ζάινταν επιβεβαίωσε το επεισόδιο αλλά δεν αναφέρθηκε σε αριθμούς. Είπε ότι στην επίθεση προέβησαν κάτοικοι της περιοχής, διότι δεν ήθελαν η φυλακή αυτή να παραμείνει κοντά στα σπίτια τους.
Στη Βεγγάζη έχει καταγραφεί ένα κύμα βίας από πέρυσι με πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας και ξένους στόχους, περιλαμβανομένης της επίθεσης εναντίον της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία ο Αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις Αμερικανοί είχαν χάσει τη ζωή τους.
Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Βεγγάζη.
Η χθεσινή μαζική απόδραση σημειώθηκε ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν παράλληλα στα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Βεγγάζη και την Τρίπολη και στα γραφεία ενός φιλελεύθερου συνασπισμού στις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν μετά την δολοφονία ενός πολιτικού ακτιβιστή κι επικριτή της Αδελφότητας, του Αμπντελσαλέμ αλ Μοσμάρι, το βράδυ της Παρασκευής, ενώ έβγαινε από ένα τέμενος.
Ο Μοσμάρι ήταν ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές της Αδελφότητας, το κόμμα που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της οποίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, ενώ εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικές εκπομπές είχε επικρίνει επανειλημμένα την συνεχιζόμενη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων στη Λιβύη.
Ο Ζάινταν είπε ότι θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προκειμένου αυτή να αντιμετωπίσει την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» μετά τις δολοφονίες.