Παρά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες στις περιοχές της βόρειας Συρίας εξακολουθούν να βρίσκονται Κούρδοι μαχητές, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλεί τρομοκράτες, είναι αμφίβολο εάν η Άγκυρα επαναλάβει μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.
Στην εκτίμηση αυτή προχώρησαν Ρώσοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ρητορική Ερντογάν απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό της χώρας του.
Ο διευθυντής του Κέντρου Μέσης και Εγγύς Ανατολής το οποίο υπάγεται στο Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών(ΡΙΣΜ), Βλαντίμιρ Φίτιν, εκτιμά ότι μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση είναι ελάχιστα πιθανή. «Επειδή, παρόλα αυτά, κάποιοι μεμονωμένοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μπορεί να έχουν μείνει κάπου, αυτό δεν σημαίνει ότι στη ζώνη αυτή έχουν παραμείνει μεγάλα στρατιωτικά τμήματα. Πολύ περισσότερο που συνεχίζονται οι κοινές περιπολίες της ρωσικής Στρατιωτικής Αστυνομίας και των Τούρκων στρατιωτών», δήλωσε σχετικά.
Παρεμφερής είναι η εκτίμηση του Μπορίς Βολκόφ, που είναι ο παλαιότερος επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Μελετών, που υπάγεται στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Δεν αξίζει να μιλάει κανείς για μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Βολκόφ, αν και παραδέχθηκε ότι η Άγκυρα μπορεί να προβεί σε κάποιες μεμονωμένες ενέργειες στην ζώνη ασφαλείας. «Ο Τουρκικός Στρατός δεν σταμάτησε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις που σχετίζονται με την δημιουργία ζώνης ασφαλείας, αλλά θα έλεγα ότι τις ανέστειλε… Μεμονωμένες επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού είναι καθ’ όλα πιθανές», σημείωσε σχετικά.
Επίσης, ο Βολκόφ επισήμανε ότι οι δράσεις της Τουρκίας στη ζώνη ασφαλείας «δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πόλεμος», παρότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκ μέρους μεμονωμένων κουρδικών τμημάτων αντιπαραθέσεις με τον τουρκικό στρατό. Σε σχέση με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθύμισε ότι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) δεν είναι ένας ενιαίος στρατός και ως εκ τούτου ένας μέρος τους μπορεί να μην υπακούσει στην απόφαση της διοίκησης να αποχωρήσουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, κάτι που επιδιώκει ο Ερντογάν.
«Εάν θεωρήσουμε ότι η διένεξη θα οξυνθεί και θα διευρυνθεί εξαιτίας των δηλώσεων του Ερντογάν, δεν νομίζω ότι αυτό θα σημάνει και την επέκταση των συγκρούσεων, αλλά μεμονωμένες ενέργειες του τουρκικού στρατού μπορεί να υπάρξουν και να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτές», τόνισε ο Βολκόφ.
Παράλληλα, ο Φίτιν θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν απευθύνονται πρωτίστως στο εσωτερικό της χώρας και στους εταίρους του που συμμετέχουν στην διευθέτηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή γενικά.
«Με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν θέλει να δείξει στον τουρκικό λαό αλλά και στους εταίρους του με τους οποίους διαπραγματεύεται, ότι είναι αποφασιστικός και δεν θα ανεχθεί να παραμείνει κανένας Κούρδος στα εδάφη αυτά», επισήμανε, για να σημειώσει καταληκτικά: «Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς (τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου) με ηρεμία. Είναι ελάχιστα πιθανόν να αθετήσει τις συμφωνίας που έχει κάνει τόσο με την Ρωσία, όσο και με τις ΗΠΑ».