Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβενίας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης, 17% και ακολουθεί το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) με ποσοστό 13,9%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού POP TV και της εφημερίδας Ντνέβνικ της Λιουμπλιάνας.

Το κυβερνών κόμμα Θετική Σλοβενία (PS) έχει τη στήριξη του 8,1% των ερωτηθέντων, το αντιπολιτευόμενο κόμμα Νέα Σλοβενία συγκεντρώνει ποσοστό 4,8% και το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) ποσοστό 3,1%.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από τα κοινοβουλευτικά κόμματα το χαμηλότερο ποσοστό στήριξης συγκεντρώνουν το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS), 2,6% και η Λίστα Πολιτών του κυβερνητικού συνασπισμού, 1,7%.

Το 19% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν ξέρει ποιο κόμμα να επιλέξει και το 26,8% ότι δεν θα ψηφίσει στις εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Ninamedia που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ντνέβνικ.

Το 34% των ερωτηθέντων αποτιμά το έργο της κυβέρνησης της Άλενκα Μπράτουσεκ ως επιτυχημένο (τον Ιούνιο ήταν στο 37%) και το 60,3% απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν είναι επιτυχημένη.

Σύμφωνα με την Ντνέβνικ η μείωση κατά 3% του ποσοστού των ικανοποιημένων με το κυβερνητικό έργο πολιτών οφείλεται στους νέους φόρους, στα μέτρα λιτότητας που εισήχθησαν τον Ιούλιο και στην κρίση εντός της “Θετικής Σλοβενίας” με τον Ζόραν Γιάνκοβιτς να σκέφτεται να επιστρέψει στην αρχηγία του κόμματος.

Στην άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Episcenter το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 22% και ακολουθούν το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) με 19,9% και η Θετική Σλοβενία με ποσοστό 8,5%.

Το κυβερνητικό έργο στηρίζεται από το 44% των ερωτηθέντων και το 55% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση έχει αρνητική άποψη για το έργο της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός με βαθμολογία 3,54 και ακολουθούν ο υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος με 3,36 και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιάνεζ Ποτότσνικ με 3,31.