Δύο Παλαιστίνιες ακτιβίστριες προσήχθησαν ενώπιον ισραηλινού στρατοδικείου που θα τις δικάσει για τη συμμετοχή τους στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις εναντίον των εποίκων ενός εβραϊκού οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι η δίωξη της Ναριμάν Ταμίμι και της Ράνα Χαμάντεχ σημειώνεται εν μέσω της αύξησης των συλλήψεων Παλαιστίνιων ακτιβιστών τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση να προσαχθούν οι δύο γυναίκες σε δίκη κρίνεται μάλλον ασυνήθιστη, καθώς οι κατηγορίες σε βάρος τους επικεντρώνονται στην είσοδό τους σε μια «κλειστή στρατιωτική ζώνη» κατά την διάρκεια μιας διαδήλωσης στο χωριό Νάμπι Σάλεχ την 28η Ιουνίου – η κατηγορία αυτή σπανίως συνεπάγεται προσαγωγή σε δίκη.
«Τους αρνήθηκαν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά σε γη που έχει κατασχεθεί παράνομα από Ισραηλινούς εποίκους, και το ισραηλινό δικαστικό σώμα χρησιμοποιεί κίβδηλα νομικά μέσα για να τις τιμωρήσει», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Χωρικοί είχαν αρχίσει να οργανώνουν διαδηλώσεις εναντίον των εποίκων στον οικισμό Χαλαμίς όταν αυτοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια πηγή νερού ανάμεσα στις δύο κοινότητες, το 2009. Οι χωρικοί κατήγγειλαν ότι η ενέργεια αυτή τους στέρησε τη βασική τους πηγή υδροδότησης και άρδευσης.
Στις διαδηλώσεις συχνά σημειώνονταν επεισόδια, με διαδηλωτές που πετούν πέτρες και να ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες από τη μια πλευρά, και Ισραηλινούς στρατιώτες να προβαίνουν σε χρήση δακρυγόνων, βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ και ακόμη και πραγματικών πυρών από την άλλη.
Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, περιλαμβανομένου του αδελφού της Ναριμάν, Ρούσντι, το Νοέμβριο.
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, ο ισραηλινός στρατός απαγορεύει την πρόσβαση στο χωριό, το οποίο κηρύσσει «κλειστή στρατιωτική ζώνη».
Ο Ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε τις πληροφορίες για την προσαγωγή των δύο γυναικών σε δίκη.
Η Σαρίτ Μιχαελί, στέλεχος της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, ανέφερε ότι η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μήνες και αποτελεί μέρος των πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης με στόχο να «καταστεί σχεδόν αδύνατον για τους Παλαιστίνιους να διαδηλώνουν νόμιμα».
Το δικαστήριο επέτρεψε σήμερα να απελευθερωθεί η Ταμίμι μετά την καταβολή εγγύησης, αλλά υπό τον όρο να παραμένει μέσα στο σπίτι της κάθε Παρασκευή, ενώ απαγόρευσε στην Χαμάντεχ να εισέρχεται στο χωριό Νάμπι Σάλεχ κατά την διάρκεια της δίκης της.
Το Ισραήλ κατέλαβε την Δυτική Όχθη το 1967 και έχει εγκατατασπείρει σε αυτήν εβραϊκούς εποικισμούς, πράγμα που έχει επίσης πράξει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, περιοχές τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θέλουν να εντάξουν στο μελλοντικό τους κράτος. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου θεωρούν τους εβραϊκούς εποικισμούς παράνομους βάσει του διεθνούς δικαίου, πράγμα που το Ισραήλ απορρίπτει επικαλούμενο ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς των εβραίων με τις περιοχές αυτές.