Η διαφθορά έχει αυξηθεί στις περισσότερες χώρες του αραβικού κόσμου μετά τις εκεί εξεγέρσεις το 2011 παρότι η λαϊκή οργή προς τους διεφθαρμένους αξιωματούχους ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους των εξεγέρσεων, σύμφωνα με το «Παγκόσμιο Βαρόμετρο για τη Διαφθορά» για το 2013, την μεγαλύτερη έρευνα της παγκόσμιας κοινής γνώμης που πραγματοποιείται από την μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια), τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το αποτέλεσμα της έρευνας εξανεμίζει τις ελπίδες ότι η Αραβική Άνοιξη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο διεφθαρμένες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις στην περιοχή.
Η συνεχιζόμενη απογοήτευση του αραβικού λαού για τη διαφθορά μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας εμποδίζοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις.
Η πλειοψηφία των πολιτών στις τρεις από τις τέσσερις χώρες, στις οποίες υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης –την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Υεμένη– αισθάνονται ότι η διαφθορά αυξήθηκε την τελευταία διετία, προκύπτει από την έρευνα.
Στην Αίγυπτο, το 64% απάντησε ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί, ενώ στην Τυνησία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 80%. Εξαίρεση αποτελεί η Λιβύη, όπου μόνο το 46% απάντησε ότι η χώρα έχει γίνει πιο διεφθαρμένη.
Εντός της Αιγύπτου, το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αστυνομία είναι διεφθαρμένη ή υπερβολικά διεφθαρμένη, ενώ το ποσοστό αυτό είναι 65% για το δικαστικό σύστημα και 45% για τον στρατό, έναν από τους θεωρούμενους ως αξιοσέβαστους θεσμούς, που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε κύμα διαμαρτυρίας.
Η έρευνα καταγράφει ακόμη την αυξανόμενη λαϊκή απογοήτευση σε πολλές άλλες αραβικές χώρες που δεν έζησαν εξεγέρσεις αλλά όπου η Αραβική Άνοιξη έχει αυξήσει τις πολιτικές εντάσεις.
Στον Λίβανο, το 84% απάντησε ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, στο Μαρόκο το 56% και στο Ιράκ το 60%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιορδανία είναι 39%, ενώ το 44% απάντησε ότι τα κρούσματα χρηματισμού παραμένουν στο ίδιο επίπεδο.
Ο Κριστόφ Γουίλκι, διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ότι η αστυνομία, η δικαστική εξουσία και τα πολιτικά κόμματα στις αραβικές χώρες χρειάζονται μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη του κοινού.
Εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη, ωστόσο, οι κυβερνήσεις είχαν λίγο χρόνο ή ενέργεια για να επιφέρουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις.
«Υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ τακτικής και ρητορικής», σχολιάζει ο Γουίλκι.
Για παράδειγμα, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση συνεργάστηκε με ορισμένα μέλη του πρώην καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ που είχαν καταδικαστεί για διαφθορά, πρόσθεσε.