Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δοκιμάσει την ανάπτυξη ένοπλων περιπολιών σε τρεις περιοχές στο πλαίσιο μιας δοκιμής που πραγματοποιείται μετά το μακελειό της 15ης Μαρτίου σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς.
Η Νέα Ζηλανδία, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία, είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες η αστυνομία δεν φέρει όπλα στη διάρκεια απλών περιπολιών. Ωστόσο πιστόλια, τουφέκια και τέιζερ υπάρχουν στα περιπολικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν έπειτα από τη σχετική άδεια ενός επόπτη.
Το σοβαρά, βίαια εγκλήματα είναι σπάνια στη Νέα Ζηλανδία, αν και όλοι οι αστυνομικοί έφεραν όπλο για αρκετές εβδομάδες μετά το μακελειό της 15ης Μαρτίου.
«Μετά τα γεγονότα της 15ης Μαρτίου στο Κράιστσερτς έχει αλλάξει το περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε», δήλωσε ο επιθεωρητής Μάικ Μπους.
«Η αστυνομία πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μέλη της είναι εξοπλισμένα και σε θέση να φέρουν σε πέρας τον ρόλο τους με ασφάλεια και να διασφαλίσουν ότι οι κοινότητές μας είναι και νιώθουν ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους με τα κατάλληλα εργαλεία, ικανότητες και γνώσεις προκειμένου να μπορέσουν να δράσουν ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο Μπους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πλέον η αστυνομία θα φέρει όπλα σε τρεις περιοχές, μεταξύ των οποίων το Κράιστσερτς.
«Θα παρακολουθήσουμε στενά τη δοκιμή αυτών των νέων ομάδων και αυτό δεν σημαίνει ότι ο κανόνας για την αστυνομία θα είναι πλέον να φέρει όπλα», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στιούαρτ Νας.
Οι δύο αστυνομικοί που συνέλαβαν τον Μπρέντον Τάραντ, δράστη του μακελειού στο Κράιστσερτς, έφεραν όπλα. Μόλις είχαν συμμετάσχει σε εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίσουν ένοπλους δράστες.
Οι δύο αστυνομικοί αυτοί, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά, έλαβαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα παράσημο ανδρείας από την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.