Για πάνω από μία δεκαετία χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει στέγη σε τέσσερις ουρανοξύστες που βρίσκονται δίπλα δίπλα σε ένα ειδυλλιακό παραλίμνιο σημείο στη νότια Ινδία.
Τώρα καλούνται να παρακολουθήσουν τα σπίτια τους και τις επενδύσεις που έχουν κάνει, να καταστρέφονται μπροστά στα μάτια τους, μετά από μία μάχη για το περιβάλλον που έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Όπως αναφέρει το BBC, το 2006 ένα τραπεζικό στέλεχος, ο PP Joseph, ξόδεψε περίπου 70.000 δολάρια για να αγοράσει μία έκταση 198 τετραγωνικών μέτρων. Μετά από 13 χρόνια ο Joseph δεν είναι σίγουρος αν μπορεί να διατηρήσει τη 16όροφη πολυκατοικία που βλέπει στη λίμνη Vembanad.
Ο ουρανοξύστης Alfa Serene μαζί με άλλα 3 κτίρια που έχουν 343 διαμερίσματα και στεγάζουν 2.000 ανθρώπους, θα γκρεμιστούν με έκρηξη μέσα στον Οκτώβριο. Τα πολυτελή διαμερίσματα που κάποτε στέγαζαν τραπεζίτες, στελέχη, ηθοποιούς και σκηνοθέτες τώρα στέκονται άδεια.
«Όταν αγόρασα το διαμέρισμα, οι κατασκευαστές μου είπαν ότι δεν υπάρχει κάποια εκκρεμής δικαστική διαδικασία, και αυτό συμπεριλαμβανόταν στο συμφωνητικό αγοράς» είπε ο Joseph. «Μας εξαπάτησαν».
«Πού να πάμε;»
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε την κατεδάφιση τον περασμένο Μάιο, μετά το πόρισμα επιτροπής ότι η κατασκευή των κτιρίων παραβίαζε περιβαλλοντικούς κανόνες που αφορούν παράκτιες περιοχές.
Αντιμέτωποι με την προοπτική να μείνουν άστεγοι, κάποιοι ένοικοι αρνήθηκαν αρχικά να φύγουν.
«Ό,τι και να συμβεί, δεν πρόκειται να μετακομίσουμε. Θα πρέπει να περάσουν από πάνω μας» είπε ένας ένοικος.
Αλλά οι Αρχές έκοψαν το νερό και το ρεύμα αν και ακόμη διέμεναν στα κτίρια δεκάδες παιδιά και περίπου 150 συνταξιούχοι. Οι ένοικοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να φύγουν.
Πάλεψαν μέσω της δικαστικής οδού αλλά δεν εισακούστηκαν οι αιτιάσεις τους, με το δικαστήριο να επιβεβαιώνει την κατεδάφιση.
«Αγόρασα αυτό το διαμέρισμα για να μείνω με την ηλικιωμένη μητέρα μου» είπε η 60χρονη Maya Prem Mohan. «Δεν έχουμε πολλές οικονομίες. Έχουμε ιατρικές ανάγκες. Πού μπορούμε να πάμε σε αυτή την ηλικία; Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ένα καινούργιο σπίτι;».
Το δικαστήριο αποφάσισε οι ένοικοι να αποζημιωθούν με 35.000 δολάρια από την κατασκευάστρια εταιρεία, οι εκπρόσωποί της όμως έχουν εξαφανιστεί.
Η αστυνομία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, έχει κινήσει δίωξη εναντίον της εταιρείας και έχει διεξάγει έρευνα στα γραφεία της. Το δικαστήριο εν τω μεταξύ δέσμευσε τους λογαριασμούς της.
Ένας δικηγόρος και ιδιοκτήτης διαμερίσματος επεσήμανε ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες ζουν και εργάζονται στη Μέση Ανατολή και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κυνηγήσουν δικαστικά τις υποθέσεις στην Ινδία. «Οι Αρχές που εξέδωσαν άδειες για κατασκευή είναι πρωταρχικά υπεύθυνοι» πρόσθεσε.
Το δικαστήριο όμως αποφάσισε ότι η κατασκευή είναι παράνομη και «ζημιώνει συνολικά τις παράκτιες ζώνες περιβαλλοντικά».
Τώρα οι Αρχές ψάχνουν τρόπους ασφαλούς κατεδάφισης: «Έχουμε λάβει 15 προτάσεις από ειδικούς και συζητάμε με έναν από αυτούς» τονίζει εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου. «Υπόσχονται να κατεδαφίσουν με ασφάλεια τις δομές χωρίς να προκληθεί ζημιά. Ψάχνουμε την καλύτερη μέθοδο».
Η κατεδάφιση μπορεί να επηρεάσει περίπου 100 νοικοκυριά στη γειτονιά, όπως και γέφυρες ή σωλήνες αερίου. Οι περίοικοι θα ειδοποιηθούν πριν από τις εκρήξεις.
Η εκπρόσωπος του συμβουλίου τόνισε ότι η απομάκρυνση των συντριμμιών θα είναι μία μακρά διαδικασία και οι δομές θα σκεπαστούν για να μην εξαπλωθεί η σκόνη.
«Οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν της συμπάθειάς μας. Αλλά πρέπει να σταματήσει η παράνομη δόμηση ως προειδοποίηση σε άλλους» προσέθεσε.