Το Μπανγκλαντές κατήγγειλε σήμερα τις εμπορικές κυρώσεις που του επέβαλαν οι ΗΠΑ επικαλούμενες τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των εργατών μετά την πρόσφατη κατάρρευση βιοτεχνιών υφαντουργίας.
«Τίποτε δεν είναι πιο φοβερό για τους εργάτες του Μπανγκλαντές από την απόφαση να εξαιρεθεί η χώρα από το ΓΣΠ (Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων), έναν μηχανισμό που προσφέρει ορισμένα εμπορικά προνόμια στις αναπτυσσόμενες χώρες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται «τη στιγμή που η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές έλαβε συγκεκριμένα και ορατά μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των εργοστασίων και την προστασία των δικαιωμάτων των εργατών», πρόσθεσε.
Μετά τα τελευταία δυστυχήματα στα εργοστάσια υφαντουργίας της χώρας που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 1.200 ανθρώπων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις επί του Μπανγκλαντές και να το προτρέψει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των εργατών.
«Αποφάσισα ότι πρέπει να εξαιρεθεί το Μπανγκλαντές από το πρόγραμμα ΓΣΠ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς δεν έλαβε ούτε λαμβάνει μέτρα προκειμένου να εφαρμόσει τα διεθνή δικαιώματα των εργατών στη δική τους χώρα», αναφέρει ο Ομπάμα.
Το μέτρο αυτό αφορά πολλές εταιρίες που εισάγουν είδη ένδυσης που παράγονται στο Μπανγκλαντές οι οποίες θα πρέπει να πληρώνουν τελωνειακά δικαιώματα ώστε τα ενδύματα αυτά να διατίθενται στις ΗΠΑ, για παράδειγμα.
«Οι πρόσφατες τραγωδίες στον τομέα της υφαντουργίας έφεραν στην επιφάνεια τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργατών και τους κανονισμούς ασφαλείας των εργοστασίων στο Μπανγκλαντές», δήλωσε ο αμερικανός επίτροπος εξωτερικού εμπορίου Μάικλ Φρόμαν.
«Τα τελευταία χρόνια η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνηση στη Ντάκα για να ενθαρρύνει να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να τηρούνται οι βασικές προδιαγραφές ασφαλείας. Όμως παρά τη δέσμευσή μας και την σαφή έκφραση της ανησυχίας μας στο θέμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είδε επαρκή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών», πρόσθεσε.
Στις 24 Απριλίου ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονταν πολλές βιοτεχνίες κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στο προάστιο Σαβάρ της Ντάκας: 1.229 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο χειρότερο δυστύχημα στη βιομηχανική ιστορία της χώρας.
Με 4.500 εργοστάσια, το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη χώρα στις εξαγωγές ενδυμάτων παγκοσμίως προμηθεύοντας κυρίως φίρμες όπως οι Wal-mart, Carrefour, H&M.