Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε χθες ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την αμερικανική αντίδραση στην κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Συρία, σύμφωνα με το Politico.

Σε ανακοίνωσή του, ο ίδιος δεσμεύτηκε να εργαστεί για την αποφυγή μιας «στρατηγικής καταστροφής» καθώς η Γερουσία επιστρέφει σε κανονική κοινοβουλευτική λειτουργία.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι τελευταίες επιθέσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στην Συρία πλήττουν την πρόοδο (που είχε καταγραφεί) στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τα σχόλια του ΜακΚόνελ έγιναν μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τα βόρεια της Συρίας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη δικομματική αντίδραση (από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) στο Κογκρέσο.

«Η εγκατάλειψη της μάχης τώρα και η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία θα δημιουργήσει και πάλι τις συνθήκες εκείνες που δουλέψαμε σκληρά για να εξαλείψουμε, προκαλώντας την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο ΜακΚόνελ.

«Μία τέτοια αποχώρηση θα προκαλέσει ένα ευρύτερο κενό [πολεμικής] ισχύος στην Συρία, το οποίο θα εκμεταλλευτούν το Ιράν και η Συρία, πρόκειται για μία καταστροφική συνέπεια για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ» παρατήρησε ο ίδιος. Και τον κάλεσε να ασκήσει «αμερικανική πολιτική».