Τη διαβεβαίωση ότι το Πακιστάν θα ανοίξει ξανά στις δυνάμεις υπό αμερικανική ηγεσία τα μεθοριακά περάσματα προς το Αφγανιστάν ανανέωσε χθες ο πρεσβευτής της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κλείνει το μεθοριακό πέρασμα στο Τορχάμ, που θεωρείται κρίσιμη οδός ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, εξέλιξη που αναλυτές συνέδεσαν με το γεγονός ότι ελικόπτερα του NATO σκότωσαν τρεις Πακιστανούς στρατιώτες στο έδαφός τους.

«Νομίζω ότι όταν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των οχηματοπομπών που περνούν από το Χάιμπερ Πας, θα τις αφήσουμε να κινηθούν ξανά», είπε ο Χουσαΐν Χακάνι, πρεσβευτής του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας στο CNN.

Ο Χακάνι σημείωσε ότι οι πακιστανικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο του περάσματος για λόγους ασφαλείας, λόγω της οργής του πληθυσμού για το θάνατο των τριών στρατιωτικών από τη νατοϊκή επίθεση.

Ένοπλοι πυρπόλησαν χθες Παρασκευή πάνω από 24 φορτηγά που μετέφεραν καύσιμα και εφόδια στις δυνάμεις του NATO στο Αφγανιστάν.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εξέφρασε την «αισιοδοξία» του ότι το πέρασμα θα ανοίξει σύντομα και τόνισε ότι το παρατεταμένο κλείσιμό του θα έχει «κολοσσιαίες» συνέπειες.

Το NATO υποσχέθηκε να διεξάγει έρευνα για το επεισόδιο αλλά ανακοίνωσε ότι τα ελικόπτερα ενέργησαν ευρισκόμενα σε «αυτοάμυνα» διότι δέχθηκαν πυρά από το έδαφος.

Ο Χόλμπρουκ χαρακτήρισε τους θανάτους των στρατιωτικών «πολύ ατυχείς» και απέδωσε το επεισόδιο στην ελλιπή οροθέτηση της μεθορίου.

«Μου είναι αδιανόητο να υπάρξει κλείσιμο των οδών ανεφοδιασμού, γιατί δεν έχει κλείσει εντελώς το πέρασμα για περισσότερο από ένα μικρό χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα είχε κολοσσιαίες συνέπειες στην περιοχή».