Διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον μιας απαγόρευσης στην κατάληψη άδειων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων (squatting), η οποία εισήχθη την Παρασκευή, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Άμστερνταμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι, δήλωσε η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 200 διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες, προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε ένα όχημα. Η αστυνομία απάντησε ρίχνοντας δακρυγόνα.

Φωνάζοντας «η κατάληψη θα συνεχιστεί» οι διαδηλωτές πέταξαν τούβλα και μπουκάλια καθώς η έφιππη αστυνομία εξαπέλυε επίθεση. Λίγο μετά την επέμβαση της αστυνομίας, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν.

Η απαγόρευση των καταλήψεων φέρεται να επηρεάζει περίπου 1.500 ανθρώπους, ένας αριθμός πολύ μικρότερος από εκείνον της δεκαετίας του ’80, όταν το Άμστερνταμ στέγαζε περίπου 20.000 καταληψίες άδειων κτιρίων, οι οποίοι ήταν μια ισχυρή πολιτική δύναμη.

Έντεκα άνθρωποι συνελήφθησαν την Παρασκευή, ενώ δύο αξιωματικοί και τρία άλογα της αστυνομίας τραυματίστηκαν, ανέφερε η αστυνομία σε μία δήλωση, προσθέτοντας πως θα πρέπει να έχουν τραυματιστεί επίσης κάποιοι διαδηλωτές. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερ πως είδε μία γυναίκα με το πρόσωπο γεμάτο αίματα να συλλαμβάνεται από αστυνομικούς.

Η Ολλανδία έχει μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες πληθυσμού στην Ευρώπη.

Οι τοπικές αρχές του Άμστερνταμ έχουν σχέδια να «καθαρίσουν» περίπου 200 κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη, στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης.