Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε σήμερα τη Σαουδική Αραβία να μην στοιχηματίσει σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν επειδή κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε το βασίλειο, ενώ κάλεσε το Ριάντ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να σταματήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.
Ο Σαγιέντ Χάσαν Νασράλα, ο ηγέτης της οργάνωσης, υποστήριξε ότι τα νέα συστήματα αεράμυνας δεν θα βοηθούσαν τη Σαουδική Αραβία να αμυνθεί απέναντι στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, στις 14 Σεπτεμβρίου.
«Μην στοιχηματίζετε σ’ έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν επειδή θα σας καταστρέψει», είπε ο Νασράλα σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Επισημαίνοντας ότι από την επίθεση μειώθηκε στο μισό η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, πρόσθεσε: «Το σπίτι σας είναι γυάλινο και η οικονομία σας γυάλινη. Σαν τις γυάλινες πόλεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Σύμφωνα με τον Νασράλα, οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έδειξαν πόσο ισχυρή είναι η συμμαχία που στηρίζεται από το Ιράν. Τα νέα συστήματα αεράμυνας «θα ήταν πολύ ακριβά και άχρηστα» απέναντι στην ευελιξία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αν ληφθεί υπόψη και το μέγεθος της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε.
Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απειλή των Χούτι της Υεμένης εναντίον των ΗΑΕ, πρόσθεσε: «Αυτό που θα προστατεύσει τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, είναι να σταματήσουν τον πόλεμο εναντίον του λαού της Υεμένης».
Νέες κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή νέων μέτρων στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, με οργανισμούς που κατηγορούνται από την Ουάσινγκτον για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
«Μόλις επιβάλαμε κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα του Ιράν. Αυτό μόλις έγινε» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ γραφείο, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τις «αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε μια χώρα».
Ο Τραμπ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είπε πως έτσι μπαίνει στο στόχαστρο «η τελευταία πηγή εσόδων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και του κρατικού Αναπτυξιακού Ταμείου».
«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πια χρήματα που θα πηγαίνουν στους Φρουρούς της Επανάστασης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», εξήγησε.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Κρατική Τράπεζα και το Αναπτυξιακό Ταμείο «παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια στους Φρουρούς της Επανάστασης και τη Δύναμη Κοντς (…) καθώς και στον τρομοκράτη σύμμαχό τους, τη Χεζμπολάχ» του Λιβάνου. Και οι τρεις αυτές οργανώσεις θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Ουάσινγκτον.
Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν υπόκειτο ήδη σε κυρώσεις, από τον Νοέμβριο του 2018, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ορισμένα «γεράκια» της Ουάσινγκτον ζητούσαν να επεκταθούν οι κυρώσεις αυτές ώστε να μην αφορούν μόνο τη χρηματοδότηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν αλλά και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να αρθούν στην περίπτωση που στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ εκλεγεί κάποιος Δημοκρατικός, διατεθειμένος να ξαναρχίσει τον διάλογο με την Τεχεράνη.
Από τον Μάιο του 2018 ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν δεν θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ρωσίας στο Ιράν, «επειδή εκεί εργαζόμαστε χωρίς να χρησιμοποιούμε αμερικανικά δολάρια και διαύλους».
«Το Ιράν δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά του όρια»
Το Ιράν δεν περιορίζεται στα «γεωγραφικά» όριά του και οι οργανώσεις που στηρίζονται από την Τεχεράνη σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής «αποτελούν όλες τμήμα του Ιράν», δήλωσε σήμερα ένας θρησκευτικός ηγέτης, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή του Κόλπου.
Σύμφωνα με τον αγιατολάχ Αχμάντ Αλαμολχοντά «το Ιράν σήμερα δεν περιορίζεται στη γεωγραφική θέση του. Η Χασντ αλ Σαάμπι (σ.σ. σιιτική ομάδα πολιτοφυλακής) στο Ιράκ, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Ανσαρουχάλ (όπως αποκαλεί η Τεχεράνη το κίνημα των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη), οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας στη Συρία, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς στην Παλαιστίνη, όλες τους είναι Ιράν».
Ο υπερσυντηρητικός αγιατολάχ Αλαμολχοντά είναι ο επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής στο Μασχάντ, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν. Είναι επίσης μέλος της Συνέλευσης που προτείνει, ελέγχει και έχει έχει το δικαίωμα να καθαρεί τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη.
Οι Χούτι κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Υεμένης και από το 2014 πολεμούν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζονται από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Η Τεχεράνη αρνείται ότι τους παρέχει στρατιωτική υποστήριξη, αλλά πολιτικά τους στηρίζει.
Η Χασάντ αλ Σαάμπι είναι ένας συνασπισμός ενόπλων σιιτικών οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν και δρα εντός των κόλπων του στρατού του Ιράκ.
«Ξέρετε πού βρίσκεται το Ιράν; Ο νότιος Λίβανος δεν είναι Ιράν; Η Χεζμπολάχ δεν είναι Ιράν; Ο νότος και ο βορράς σας είναι Ιράν», πρόσθεσε ο αγιατολάχ Αλαμολχοντά, απευθυνόμενος προφανώς στο Ριάντ που υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, το περασμένο Σάββατο, προήλθαν από τον «βορρά» (σ.σ. το Ιράν) και όχι από τον νότο (την Υεμένη).
«Οι αδαείς Αμερικανοί και ο Σαουδάραβας μισθοφόρος τους λένε ότι αυτό έγινε από το Ιράν (…) Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θέλουν να εξαπατήσουν τον κόσμο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν θα πυροδοτούσε μια αντίδραση που θα μετέτρεπε το Ισραήλ «σε στάχτες».