Κουρασμένοι από τις δημοσιονομικές περικοπές, τη λιτότητα και τα σκάνδαλα διαφθοράς, οι πολίτες της Ισπανίας θέλουν να συγκροτηθούν νέα κόμματα, που θα ανατρέψουν το σημερινό πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Στην Ισπανία, όπου το 27% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο εν μέσω μιας οδυνηρής οικονομικής ύφεσης, η εξουσία εναλλάσσεται ανάμεσα στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) από το 1982. Τη χώρα της Ιβηρικής κυβερνούσε επί δεκαετίες ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο, ως το θάνατό του το 1975.
Οι Ισπανοί έχουν απογοητευτεί από τους πολιτικούς τους, ειδικά με το κυβερνών συντηρητικό PP, κορυφαία στελέχη του οποίου κατηγορούνται για διαφθορά. Θεωρούν την διαφθορά το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, μετά την ανεργία.
Το 79% των πολιτών θεωρεί ότι τα σημερινά κόμματα εξουσία δεν διαφέρουν σε τίποτε και το 70% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού νέων, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Metroscopia.
Η απογοήτευση των εκλογέων με τα κόμματα εξουσίας έχει βοηθήσει τα μικρότερα κόμματα να αναδειχθούν στο προσκήνιο, όπως η Ένωση για την Πρόοδο και την Δημοκρατία (UPyD), της οποίας ηγείται η Ρόσα Ντίεθ, πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, τα κόμμα θα αύξανε τις έδρες του στην βουλή στις 30 από τις 5 τώρα, επί συνόλου 350.
Κοινωνικά κινήματα όπως αυτό των «Αγανακτισμένων», που είχαν καταλάβει την πλατεία Σολ της Μαδρίτης πριν από δύο χρόνια αποσπούν υποστήριξη καθώς τα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ή έστω να μειώσουν την ανεργία.
Σύμφωνα με την έρευνα της Metroscopia για την εφημερίδα El País το 67% των Ισπανών θεωρεί ότι αυτό και άλλα κινήματα θα έπρεπε να σχηματίσουν ένα πολιτικό κόμμα και να αντιπαρατεθούν με τα παραδοσιακά κόμματα στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν το 2015.
Άλλα κινήματα που συγκεντρώνουν σημαντική υποστήριξη το τελευταίο διάστημα είναι μια ένωση πολιτών που υπερασπίζεται πολίτες οι οποίοι υφίστανται έξωση από τα σπίτια τους εάν δεν καταβάλλουν τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων τους ή άλλων δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και οι ακτιβιστές που μάχονται εναντίον των περικοπών στην παιδεία και στην υγεία.
Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε σε ένα δείγμα 600 ανθρώπων την 29η και την 30ή Μαΐου, μόλις ένα 19% των πολιτών πιστεύει ότι τα κόμματα ενδιαφέρονται για το τι λέει η κοινή γνώμη, από 50% το 2007.