Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ εβδομάδα για να συζητήσουν τρόπους να προσέλθουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία στο τραπέζι μιας ειρηνευτικής συνόδου, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι ετοιμασίες για την διεθνή σύνοδο στη Συρία θα συζητηθούν» στην τριμερή αυτή συνάντηση στην Γενεύη την 5η Ιουνίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικά θέματα Ουέντι Σέρμαν και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν θα λάβουν μέρος στη συνάντηση αυτή της 5ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, από ρωσικής πλευράς θα συμμετέχει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχαν δηλώσει την 7η Μαΐου ότι θα καταβάλουν προσπάθεια να υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και των ανταρτών το συντομότερο, ώστε να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση στη χώρα, η οποία διαρκεί 26 μήνες. Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία για τη σύνοδο αυτή, η οποία έχει αποκληθεί «Γενεύη 2».

Ο Λαβρόφ κατηγορεί την αντιπολίτευση στη Συρία, τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, ότι προσπαθεί να υποσκάψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, αφού χθες ο συνασπισμός αυτός διεμήνυσε πως θα λάμβανε μέρος στη σύνοδο μόνον εάν σε αυτήν οριζόταν ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Οι Λαβρόφ και Κέρι είχαν συμφωνήσει να γίνει η συνάντηση την 5η Ιουνίου στη Γενεύη κατά τις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, είπε ο ίδιος αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας που επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Δεν ήταν διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πιθανότητα να συμμετάσχει η συριακή αντιπολίτευση μοιάζει ακόμη πιο απίθανη πλέον, καθώς σήμερα ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμιά διεθνή διάσκεψη ή κάποια άλλη προσπάθεια αυτού του είδους ενόσω οι παραστρατιωτικοί του Ιράν και της Χεζμπολάχ έχουν εισβάλλει στη Συρία», όπως είπε ο εκτελών χρέη προέδρου του, Ζορζ Σάμπρα, στον Τύπο.

«Οι ζωές των Σύρων είναι πιο σημαντικές από τις πολιτικές λύσεις τώρα», είπε ο Σάμπρα. «Ο Συνασπισμός δεν θα συμμετέχει σε καμμιά σύνοδο… ενώ εξελίσσεται η εισβολή της Χεζμπολάχ και του Ιράν στα συριακά εδάφη», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος έκανε δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.