Η διεθνής κοινότητα φέρει «την ευθύνη της προστασίας» των σύρων πολιτών, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι, χρησιμοποιώντας τη διατύπωση βάσει της οποίας νομιμοποιήθηκε η ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη.

«Όταν οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν τη δυνατότητα ή την πρόθεση να τους προστατεύσουν, τα τρομοκρατημένα ανθρώπινα όντα εξαρτώνται από τη διεθνή κοινότητα για προστασία και αρωγή», δήλωσε η Ναβί Πιλάι κατά την έναρξη των εργασιών της θερινής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κάνοντας τη διαπίστωση ότι η διεθνής κοινότητα δεν πληροί την υποχρέωσή της για τον τερματισμό «των αποτρόπαιων παραβιάσεων» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ναβί Πιλάι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση, χωρίς να προσδιορίσει το είδος της απόφασης που καλείται αυτό να λάβει.

Ζήτησε επίσης την προσαγωγή των υπαιτίων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.