Απέρριψε ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι την πρόσφατη κατηγορία ερευνητών του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους οποίους αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελούσαν «εγκλήματα πολέμου».
«Επιδεικνύουμε πάρα πολύ μεγάλη σύνεση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνιε ο Τζέφρι ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία αυτή στη Γενεύη, όπου πήγε να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν. «Δεν αποδεχόμαστε τα συμπεράσματα» των ερευνητών, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα την προηγουμένη.
Στην έκθεση αυτή, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «δεν έλαβε τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων».
Η Επιτροπή Έρευνας, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναφέρεται σε σειρά αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού τον Ιανουάριο στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Σε έναν από τους βομβαρδισμούς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άμαχοι, ανάμεσά τους 12 παιδιά.
Αποφαίνεται πως «υπάρχουν επαρκείς αιτίες να πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού ενδέχεται να μην είχαν κάποιον συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο» και να «μην έλαβαν τις απαραίτητες προφυλάξεις» σε αυτή την περίπτωση.
«Το να εξαπολύονται επιθέσεις αδιακρίτως οι οποίες έχουν αποτέλεσμα να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται άμαχοι αποτελεί έγκλημα πολέμου, όταν οι επιθέσεις του είδους αυτού γίνονται με ανεύθυνο τρόπο», προσθέτει. Η Επιτροπή Έρευνας έχει ήδη κάνει λόγο σε πρότερες εκθέσεις της για άλλα πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού που μπορεί να αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου.
Η Επιτροπή Έρευνας έχει κατηγορήσει επίσης τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ρωσίας και άλλα μέρη στη σύρραξη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 κι έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμπλοκή τζιχαντιστών και ξένων δυνάμεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Παρά τις πολλές μεσολαβητικές προσπάθειες του και τις συνομιλίες ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη, ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να προωθήσει μέχρι σήμερα πολιτική λύση.
Ο Πέντερσεν —ο τέταρτος μεσολαβητής του ΟΗΕ από την έναρξη του πολέμου— είχε χθες Πέμπτη στη Γενεύη με αντιπροσώπους, πέραν των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σαουδικής Αραβίας, ενόψει της συγκρότησης του σώματος που θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα στη Συρία.
«Ελπίζω ότι θα έχω καλά νέα για το ζήτημα αυτό στο εγγύς μέλλον», είπε σε δημοσιογράφους.