Σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα χρησιμοποίησε η αστυνομία για να διαλύσει τη διαδήλωση χιλιάδων οργισμένων εργατών της βιομηχανίας ενδυμάτων της χώρας που ζητούσαν αυξήσεις μισθών, μετά την κατάρρευση του οχταόροφου κτιρίου που σκότωσε 1.127 ανθρώπους.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επενέβη για να διαλύσει τη συγκέντρωση των εργατών που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση προς αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην βιομηχανική ζώνη της Ασούλια, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ντάκα, όπου λειτουργούν εκατοντάδες βιοτεχνίες που τροφοδοτούν δυτικές εταιρείες όπως η αμερικανική Wallmart και η γαλλική Carrefour.
Οι βιοτεχνίες αυτές έκλεισαν προσωρινά την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας επεισοδίων βίας από εργάτες. Επαναλειτούργησαν σήμερα αφού η Ένωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι στα εργοστάσια θα επικρατήσουν «οι υψηλότερες συνθήκες ασφαλείας».
Από την κατάρρευση του Ράνα Πλάζα στις 24 Απριλίου, οργισμένοι εργάτες πραγματοποιούν καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας την αύξηση των μισθών τους, που συχνά ανέρχονται σε 38 δολάρια, και την εκτέλεση του ιδιοκτήτη του κτιρίου που στέγαζε δεκάδες βιοτεχνίες.
Το Νοέμβριο 2010 ο κατώτατος μισθός στο Μπανγκλαντές ορίσθηκε στα 38 δολάρια. Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «δουλεία» τους όρους εργασίας στο Μπανγκλαντές, ενώ τα συνδικάτα ζητούν αύξηση των κατωτάτων μισθών στα 100 δολάρια (77 ευρώ).
Το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο στον τομέα των ενδυμάτων, που αντιπροσωπεύει το 80% των εξαγωγών της χώρας.