Η σύλληψη Μαροκινής δημοσιογράφου, που κατηγορείται για σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και παράνομη άμβλωση έπειτα από επίσκεψη στον γιατρό της, προκαλεί την αγανάκτηση πολλών τοπικών μέσων ενημέρωσης και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η 28χρονη Χατζάρ Ραϊσούνι κρατείται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες αναμένοντας τη δίκη της που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα στο Ραμπάτ. Συνελήφθη το Σάββατο την ώρα που έβγαινε από το ιατρείο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Σάαντ Σάλι.
Ο γιατρός, ο αναισθησιολόγος και η βοηθός γιατρού που παρείχαν θεραπεία στη γυναίκα συνελήφθησαν μαζί με αυτήν, όπως και ο μνηστήρας της, ένας Σουδανός πανεπιστημιακός, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η γυναίκα που είχε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο τον σύντροφό της έλαβε θεραπεία για εσωτερική αιμορραγία και όχι για άμβλωση, δήλωσε ο δικηγόρος της.
Η μεγάλης κυκλοφορίας αραβόφωνη εφημερίδα Akhbar Al-Yaoum στην οποία εργάζεται η γυναίκα, δημοσίευσε σήμερα στην πρώτη της σελίδα τη φωτογραφία της 28χρονης και μια ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιούσε την «απουσία απόξεσης».
«Το όπλο της κακόβουλης δυσφήμισης πλήττει εκ νέου την Akhbar Al-Yaoum», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, της οποίας ο διευθυντής Τουαφίκ Μπουασρίν καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη χωρίς αναστολή για μια υπόθεση ηθών, η έφεση της οποίας εκδικάζεται αυτές τις ημέρες στη Καζαμπλάνκα.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Barlamane, γνωστός για την εγγύτητά του σε κύκλους που υποστηρίζουν τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, δημοσιεύει από την πλευρά του άλλη γνωμάτευση που πιστοποιεί άμβλωση.
Η υπόθεση αυτή «είναι ένα νέο επεισόδιο συμπτωματικής χρήσης από τους κρατικούς μηχανισμούς της ιδιωτικής ζωής σε ένα σκοτεινό ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών», γράφει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Le Desk, απηχώντας και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Η σύλληψη της δημοσιογράφου προκάλεσε πλήθος οργισμένων αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες καταγγέλλουν κυρίως την «προσβολή των ατομικών ελευθεριών». Ανάμεσα στα μηνύματα αλληλεγγύης, αυτό του Μουλάι Χισάμ, ξαδέλφου του βασιλιά ο οποίος είναι σε δυσμένεια στο παλάτι που κατήγγειλε «ένα επικίνδυνο κρούσμα παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων», την ώρα που φεμινίστριες ζητούν το δικαίωμα στην άμβλωση.
Η εθελούσια διακοπή της κύησης τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες έως πέντε χρόνια στο Μαρόκο: ο ποινικός κώδικας τιμωρεί επίσης τη γυναίκα που κάνει άμβλωση και αυτούς που κάνουν την ιατρική πράξη (από 1 έως 5 χρόνια). Οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου τιμωρούνται με φυλάκιση από έναν μήνα έως έναν χρόνο.