Πέντε αραβικές χώρες, ανάμεσά τους οι περιφερειακοί σύμμαχοι της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς και η Τουρκία δήλωσαν στη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Αμπού Ντάμπι ότι ο πρόεδρος Ασαντ δεν έχει θέση στη μελλοντική Συρία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας και της Τουρκίας συζήτησαν σε αυτή την μη προγραμματισμένη σύνοδο την πρόταση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των εμιράτων WAM.
Οι υπουργοί Εξωτερικών έκριναν ότι η συμφωνία της Γενεύης «συνιστά κατάλληλη βάση για την επίτευξη μιας λύσης αν οι νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού ληφθούν υπόψη όπως και το γεγονός ότι ο πρόεδρος Άσαντ, το καθεστώς του και οι συνεργάτες του, τα χέρια των οποίων είναι βαμμένα στο αίμα, δεν έχουν θέση στη μελλοντική Συρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η συμφωνία της Γενεύης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, που χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2012, προβλέπει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 80.000 ανθρώπων σε δύο χρόνια. Ωστόσο η συμφωνία αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την τύχη του σύρου προέδρου.
Ο προσωρινός επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Ζορζ Σάμπρα είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η αντιπολίτευση είχε διαβουλεύσεις με τους περιφερειακούς συμμάχους της, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, πριν αποφασίσει να μετάσχει στη διεθνή διάσκεψη που πρότειναν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.
Οι τρεις αυτές χώρες είναι οι βασικοί υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού τον οποίο χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν.