Σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση βυθίζεται η Βρετανία και σε αυτό συνέβαλε η νέα κίνηση στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει τη Βουλή, με τις εργασίες να διακόπτονται τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Ομιλία της Βασίλισσας, η οποία κατά παράδοση παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Τρίτη. Οι βουλευτές δεν θα συνεδριάσουν παρά για λίγες ημέρες πριν από την διακοπή των εργασιών μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Κατά παράδοσιν, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες επί εβδομάδες κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου εξαιτίας της διεξαγωγής των ετήσιων συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων, όμως αυτήν την φορά η αναστολή των εργασιών παρατείνεται για δώδεκα ημέρες μετά την λήξη των εργασιών του τελευταίου κομματικού συνεδρίου, του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι «οι βουλευτές θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και την προσέγγισή της για το Brexit πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (17 και 18 Οκτωβρίου) και στην συνέχεια θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όταν θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα». «Εάν επιτύχω συμφωνία με την ΕΕ, το κοινοβούλιο θα μπορεί να εγκρίνει τον νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας πριν από την 31η Οκτωβρίου», πρόσθεσε.
«Οι εβδομάδες που προηγούνται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις μου με την ΕΕ. Επιδεικνύοντας ενότητα και αποφασιστικότητα, έχουμε μία ευκαιρία να αποσπάσουμε μία νέα συμφωνία η οποία να μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο».
Πώς είδε την κίνηση ο διεθνής Τύπος
Αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή.
Ο Guardian κάνει λόγο για προσβολή της δημοκρατίας και δόλια κίνηση, σχολιάζοντας ότι ο Τζόνσον επέδειξε «την ανεύθυνη αλαζονεία για την οποία είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι είναι ικανός».
Το CNN κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον ότι έσυρε τη βασίλισσα Ελισάβετ στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης.
Οι New York Times σχολιάζουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδειξε το αδίστακτο πρόσωπό του.
Ξεσπά η αντιπολίτευση: Αντιδημοκρατική ενέργεια
Η βρετανική αντιπολίτευση καταγγέλλει «αντιδημοκρατική ενέργεια» εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε σαρκαστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ότι «οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν το Brexit πριν και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.
«Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».
«Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία», κατήγγειλε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.
«Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας.
Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: «… ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
«Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε ο Τομ Γουότσον, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος.
«Είναι σκανδαλώδες ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει σε μία στιγμή κρίσης καθώς έχουμε μπροστά μας την έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία δεν υπάρχει εντολή. Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη από λιγότερα από εκατό χιλιάδες κομματικά μέλη», δήλωσε η βουλευτή Άννα Σούμπρι επικεφαλής του Change UK.
«Θα αποτελέσει συνταγματικό σκάνδαλο αν το κοινοβούλιο εμποδισθεί να ελέγξει την κυβέρνηση σε μία στιγμή εθνικής κρίσης. Βαθιά αντιδημοκρατικό», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
Η στάση της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. φαίνεται ότι δεν θέλει να πάρει θέση, θεωρώντας την κίνηση του Τζόνσον ένα εσωτερικό θέμα της Βρετανίας. Ενδεικτικό είναι ότι χθες δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση, παρά μόνο δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων.
Όπως είπε ένας δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, για την ΕΕ όσα συμβαίνουν στην Αγγλία είναι απλώς «θόρυβος» και τίποτα άλλο.
Στόχος του Τζόνσον όπως φαίνεται είναι να διαλύσει την αντιπολίτευση και να διαπραγματευτεί σαν νικητής και η Ε..Ε κρατά ούδέτερη στάση καθώς δεν θέλει να χρεωθεί κάποια συμφωνία που είναι κρυμμένη και αναμένεται να βγει στο προσκήνιο.