Την άποψη ότι ο νόμος για την παραχώρηση της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών μπορεί να ψηφιστεί «μόνον μετά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος», εξέφερε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο.
Με παρέμβασή του στον προσωπικό του ιστότοπο ο Γκρίλο αναφέρει ότι «αν θεωρηθεί αναγκαίο να αλλάξουν οι ισχύοντες κανόνες, τότε πρέπει να επιλεγεί η οδός του δημοψηφίσματος κι όχι αυτό να γίνει με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας βουλευτών».
Η παρέμβαση Γκρίλο αποτελεί απάντηση στην νέα υπουργό αρμόδια για την ένταξη των μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει μάχη για να ψηφιστεί νόμος που να προβλέπει την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ιταλία.
Ο Γκρίλο πρόσθεσε επίσης ότι «στην Ιταλία υπάρχει ήδη ένας νόμος που επιτρέπει στα παιδιά με αλλοδαπούς γονείς τα οποία γεννιούνται και διαμένουν στην χώρα ως το 18ο έτος της ηλικίας τους να ζητούν την ιταλική υπηκοότητα μόλις ενηλικιώνονται».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την θέση του επικεφαλής του M5S επέκρινε έντονα ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του μικρού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, το οποίο επίσης επέλεξε να μην υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.
«Σε μια χώρα που γνώρισε την ασέβεια των φυλετικών διακρίσεων του φασισμού και του τελευταίου νόμου περί μετανάστευσης του 2002, τον οποίο ενέκρινε η κεντροδεξιά, ο Γκρίλο μας δείχνει σήμερα πως θεωρεί ότι τα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών δεν είναι μια σημαία που πρέπει να κυματίζει ελεύθερα», ανέφερε ο Βέντολα.
Την θέση περί δικαιώματος στην ιταλική ιθαγένεια για κάθε παιδί μεταναστών που γεννιέται στην χώρα συμμερίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Αριστερά και Ελευθερία.
Επιφυλάξεις ωστόσο εκφράζει μέρος του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με δηλώσεις του γραμματέα του Αντζελίνο Αλφάνο, ενώ κάθετα αντίθετη είναι η Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι.