Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη: τον εμπορικό πόλεμο, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πυρκαγιές στο τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου.

Η οικολογική αυτή καταστροφή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου σήμερα στη Μπιαρίτς ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.

Στη διάρκεια της συνόδου «ίσως προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η γαλλική προεδρία, η οποία επιθυμεί να αναγάγει «τη διεθνή αυτή κρίση» σε προτεραιότητα της G7.

Οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι δύσκολες καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι «είπε ψέματα» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές που καταστρέφουν εδώ και ημέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Γης.

Οι επικρίσεις αυτές αναμένεται να μην βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, του οποίου ο Μπολσονάρου είναι ένθερμος υποστηρικτής.

Εξάλλου η Γερμανία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με την πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur, ένα ζήτημα που θα συζητήσει ο Μακρόν με τη Μέρκελ.

Λίγο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) για να «εξηγήσει τα διακυβεύματα» της συνόδου, η οποία επιθυμεί να είναι «χρήσιμη» για τους λαούς, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Απρόβλεπτος Τραμπ

Χιλιάδες διπλωμάτες και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Μπιαρίτς αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου αναφορικά με άλλα ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες.

Θα ενθαρρύνει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, του οποίου εξαίρει τις αρετές, να προτιμήσει ένα «σκληρό Brexit» από μια έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία; Η τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών, γνωστών για την προκλητική τους στάση, θα είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της συνόδου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ο Τραμπ είναι «πολύ ενθουσιασμένος» με την προοπτική να συζητήσει με τον Τζόνσον το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις για θέματα όπως η φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας αναμένονται επίσης έντονες.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Γάλλος πρόεδρος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης.

Εκτός από τα θέματα αυτά της επικαιρότητας οι Γάλλοι οικοδεσπότες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν και ζητήματα όπως η μάχη κατά των ανισοτήτων, η εκπαίδευση στην Αφρική και η προστασία των ωκεανών για τα οποία θα διοργανωθούν ξεχωριστές συζητήσεις.

Κινητοποιήσεις

Από τα σαλόνια του Centre Bellevue και του Hotel du Palais οι ηγέτες θα απολαύσουν ανεμπόδιστα τη θέα στη μεγάλη παραλία της Μπιαρίτς, εντελώς άδειας από παραθεριστές.

Το κέντρο της γειτονικής πόλης Μπαγιόν επίσης έχει ερημώσει, όμως κυρίως εξαιτίας των φόβων για επεισόδια στο περιθώριο των κινητοποιήσεων εναντίον της συνόδου.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν χθες Παρασκευή το βράδυ στην Ουρούν στον νομό των Ατλαντικών Πυρηναίων, όπου 17 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ενώ τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ακτιβιστές κατά του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και Βάσκοι, ελπίζουν να συγκεντρώσουν 10.000 ανθρώπους για να διαδηλώσουν στην Εντάιγ και την Ιρούν, δύο πόλεις στη Γαλλία και την Ισπανία που απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα.

«Δεν θα ανεχθούμε καμία παρεκτροπή. Αν υπάρξει, θα απαντήσουμε», έχει προειδοποιήσει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έχει ζητήσει την ανάπτυξη περισσότερων από 13.000 αστυνομικών στην περιοχή.