Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Αλβανία, με τα κόμματα να έχουν κλείσει από τη Δευτέρα τους καταλόγους των υποψηφίων.
Τα περίπου 70 κόμματα που μετέχουν στις εκλογές έχουν συσπειρωθεί γύρω από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα (Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό) σε δύο μεγάλες συμμαχίες. Η πρώτη υπό το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα αριθμεί 25 κόμματα και η δεύτερη υπό το Σοσιαλιστικό 35.
Το κόμμα του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι «Νέα Δημοκρατική Πνοή» και η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» επέλεξαν να κατέλθουν ανεξάρτητα στις εκλογές.
Οι εκλογές αυτές χαρακτηρίζονται από ανατροπές και εκπλήξεις καθώς 60 από τους συνολικά 140 βουλευτές που μετέχουν στην τωρινή Βουλή (35 από το Δημοκρατικό Κόμμα και 25 από το Σοσιαλιστικό) δεν συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, προκαλώντας – όπως ήταν αναμενόμενο – αντιδράσεις.
Τρεις βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν ενταχθεί στις γραμμές του Δημοκρατικού Κόμματος και κατεβαίνουν στις εκλογές σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου του. Άλλα τρία μέλη του προεδρείου των Σοσιαλιστών διαγράφηκαν από το ψηφοδέλτιο του κόμματος την τελευταία στιγμή. Ένας εξ αυτών, το πρωτοκλασάτο στέλεχος Αρμπέν Μαλάι, με τη στήριξη του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς στην Αλβανία Φατός Νάνο, κατεβαίνει ανεξάρτητος, τασσόμενος κατά της νυν ηγετικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι αντιδράσεις υπήρξαν σκληρές κι έφτασαν έως την εκτόξευση κατηγοριών κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, ότι φτιάχνει κόμμα φίλων του, «πριονίζοντας» ο ίδιος τη νίκη στις προσεχείς εκλογές.
Στον αντίποδα, το Δημοκρατικό Κόμμα περιέλαβε στα ψηφοδέλτιά του τους αρχηγούς των βασικών συμμαχικών κόμματων. Ωστόσο, ο απόλυτος έλεγχος του Κόμματος από τον Σαλί Μπερίσα μείωσε αισθητά τις αντιδράσεις των δυσαρεστημένων του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εκπροσώπηση των Ελλήνων της Αλβανίας έχουν επιλέξει αντίπαλα στρατόπεδα. Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) επέλεξε και σε αυτή την εκλογική “μάχη” τη συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, ενώ το Κόμμα των Ελλήνων (ΕΕΜΜ) συνένωσε δυνάμεις με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.
Η επιλογή αντίθετων παρατάξεων, όπως επισημαίνεται από μερίδα παρατηρητών, ήταν αποτέλεσμα της άρνησης του αρχηγού του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε για ισότιμη συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών κόμματων.
Οι αρχηγοί του ΚΕΑΔ και του ΕΕΜΜ, Βαγγέλης Ντούλες και Χριστάκης Κίτσιος αντίστοιχα, ηγούνται των ψηφοδελτίων των κόμματων τους στην ίδια περιφέρεια, εκείνη της Αυλώνας, η οποία είναι και η μόνη, όπου η ελληνική μειονότητα μπορεί να πετύχει την εκλογή βουλευτή μέσω των δικών της συνδυασμών. Η αναμέτρηση μεταξύ τους, σε αντίθετες συμμαχίες, εμπεριέχει όλα τα σενάρια – από την εκλογή και των δύο μέχρι τον αποκλεισμό αμφότερων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, εξάλλου, ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής υποψηφίων σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια των δύο μεγαλύτερων αλβανικών κόμματων.
Στην περιφέρεια της Αυλώνας, με τις 13 έδρες, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγάλος όγκος ψηφοφόρων της ελληνικής μειονότητας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εντάξει σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου τη Λουΐζα Τζουβάνι και τον Ανδρέα Μάρτο. Ο δεύτερος τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της οργάνωσης “ΟΜΟΝΟΙΑ”, στο παράρτημα των Τιράνων, καθώς και δημοτικός σύμβουλός του ΚΕΑΔ στον ίδιο Δήμο. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η παρουσία τους στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος μειώνει τον αριθμό ψήφων υπέρ του ΚΕΑΔ και του ΕΕΜΜ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει για την ελληνική μειονότητα και η αναμέτρηση στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, με τις πέντε έδρες. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό, έχουν στα ψηφοδέλτιά τους σε εκλόγιμη θέση από έναν Έλληνα υποψήφιο – τον Αναστάση Αγγελή και τον Σπύρο Ξέρα αντίστοιχα. Το ΚΕΑΔ και το ΕΕΜΜ έχουν μηδαμινές ελπίδες να εκλέξουν βουλευτές, των ψηφοδελτίων τους όμως ηγούνται δύο νέοι άνθρωποι με επιστημονική πορεία, οι οποίοι εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν ψήφους, που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την κατά τα άλλα σίγουρη εκλογή του ενός εκ των δύο παραπάνω υποψηφίων (Αγγελή και Ξέρα) στα αλβανικά κόμματα.
Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, ελπίδες εκλογής φαίνεται να έχει και ο νυν βουλευτής Βαγγέλης Τάβος. Υπήρξε βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόματος από το 1997 μέχρι το 2011, όταν μετακινήθηκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα (τότε στην συγκυβέρνηση με το Σαλί Μπερίσα). Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Βαγγέλης Τάβος εγκατέλειψε την κυβέρνηση και σύναψε προεκλογική συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα.
Επίσης, σχεδόν σίγουρη είναι και η εκλογή δύο ελληνικής καταγωγής βουλευτών με το ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας, ενώ σε ό,τι αφορά την περιφέρεια της Κορυτσάς, η παρουσία του ελληνικού στοιχείου παρουσιάζει δυναμική πορεία ανόδου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.