Η απόφαση για την παραμονή της Σλοβενίας στο Αφγανιστάν μετά το 2014 θα ληφθεί τον Ιούλιο, ανήγγειλε ο Σλοβένος υπουργός Άμυνας, Ρόμαν Γιάκιτς, σε συνέντευξή του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε ακόμη στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και ένα σενάριο, υπό το οποίο η Σλοβενία θα πρέπει να επιστρέψει 30 θωρακισμένα οχήματα που είχε αγοράσει από τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία Patria.
Η Σλοβενία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014, όταν η αποστολή υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ θα τερματιστεί.
«Αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά το 2014. Πρέπει να λάβουμε αυτή την απόφαση έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, οπότε θα ξεκινήσουμε ευρεία συζήτηση για το ζήτημα αμέσως μετά την Πρωτομαγιά» δήλωσε ο κ. Γιάκιτς.
«Αν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε στο Αφγανιστάν και μετά το 2014, παραμένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει» είπε ο κ. Γιάκιτς, προσθέτοντας ότι επιθυμία του είναι να συνεχιστεί η συνεργασία, όχι όμως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των σλοβενικών ενόπλων δυνάμεων έως το 2025, ο κ. Γιάκιτς είπε ότι ο στρατός αναζητεί ευκαιρίες.
«Ως μέλη του ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να αγοράσουμε υπερηχητικά αεροπλάνα, να διασφαλίσουμε τον εναέριο χώρο μας ή να αγοράσουμε βαριά τανκ. Όμως, αν έχουμε καλά εξοπλισμένο πεζικό και καλά τεθωρακισμένα οχήματα και αν εξειδικευτούμε, δεν χρειαζόμαστε μεγάλη επένδυση» σημείωσε.
Ο κ. Γιάκιτς ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για την άμυνα μειώθηκε κατά 300 εκ. ευρώ την τελευταία πενταετία, οπότε τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή θα είναι προβληματική και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν πόροι για νέο εξοπλισμό.
Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας εξήγησε ακόμη ότι η συμφωνία του 2006 και η συμφωνία 2012 που επαναδιαπραγματεύτηκε η χώρα με την αμυντική βιομηχανία Patria περιείχαν ρήτρες κατά της διαφθοράς.
«Υπό τις ρήτρες αυτές, η συμφωνία είναι άκυρη και αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε διαφθορά» τόνισε προσθέτοντας ότι πρέπει να αναμένεται πρώτα να τελεσιδικήσει η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Βιέννης για το σκάνδαλο Patria και να ληφθούν αποφάσεις στη δίκη για διαφθορά που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα.