Υπέκυψε στα τραύματά του ο 77χρονος Χουάν δε Διός Βελάσκες, ο άνδρας που μετέτρεψε το σώμα του σε ασπίδα για να σώσει την 65χρονη γυναίκα του από τα πυρά του δράστη της επίθεσης στο Ελ Πάσο.

«Δεν μπορούσε να αγωνιστεί άλλο, η καρδιά του άρχισε να σταματά», ανέφερε η ανιψιά του Ιδάλι Βελάσκες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η γυναίκα του Εστέλα, που χτυπήθηκε στο στομάχι από σφαίρα, που διαπέρασε τον Χουάν, χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ο ηλικιωμένος υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις στο Ιατρικό Κέντρο Ντελ Σολ του Ελ Πάσο, καθώς η σφαίρα χτύπησε ζωτικά όργανα, είπε άλλη ανιψιά του, η Νόρμα Ράμος.

Χθες ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, ο οποίος επισκέφθηκε το Ελ Πάσο, επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι ο Βελάσκες, που καταγόταν από τη Σακατέκας, υπέκυψε. «Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους φίλους του. 8 [μεξικανοί] υπήκοοι πέθαναν στην τρομοκρατική ενέργεια του Σαββάτου» είπε.

Ο 77χρονος είχε μετεγκατασταθεί πριν από έξι μήνες στο Ελ Πάσο, μαζί με τη γυναίκα του Εστέλα Νικολάσα, από τη Σιουδάδ Χουάρες, στην άλλη πλευρά των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε ότι η σφαγή του Σαββάτου φαίνεται πως είχε ρατσιστικά κίνητρα. Η Αστυνομία επικαλείται το μανιφέστο συντάκτης του οποίου φέρεται να είναι ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους, ως απόδειξη ότι η σφαγή είχε ως κίνητρο το φυλετικό μίσος.

Ο απολογισμός της επίθεσης στο Ελ Πάσο αυξήθηκε χθες σε 22 νεκρούς, ανέφερε η Αστυνομία.