Η συμφωνία που συνήφθη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η καλύτερη δυνατή» και δεν είναι ανοικτή προς διαπραγμάτευση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η εκπρόσωπος απαντούσε σε άρθρο γνώμης του Βρετανού υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρέπει να στραφεί και πάλι στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να αλλάξουν οι όροι των συνομιλιών διότι το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν θα δεχθεί τη σημερινή συμφωνία.
«Μέχρι στιγμής…παραμένει αμετάβλητη –αυτή η θέση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοικτή προς διαπραγμάτευση αλλά είμαστε ανοικτοί στο να συζητήσουμε την πολιτική διακήρυξη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. «Και φυσικά είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με τον πρωθυπουργό Τζόνσον».
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Mail on Sunday, ο Μπάρκλεϊ ανέφερε ότι η «πολιτική πραγματικότητα» έχει αλλάξει από τότε που καθορίστηκαν οι οδηγίες προς τον Μπαρνιέ ύστερα από το δημοψήφισμα για το Brexit πριν από τρία και πλέον χρόνια και ότι η εντολή που έχει θα πρέπει να αποτυπώνει αυτές τις αλλαγές.
Ο Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και έχει δηλώσει στο μπλοκ ότι δεν υπάρχει νόημα για νέες συνομιλίες εκτός κι αν οι διαπραγματευτές είναι πρόθυμοι να καταργήσουν το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα που συμφώνησαν με την προκάτοχό του Τερέζα Μέι.
Ωστόσο, ο Μπαρνιέ έχει πει ότι η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία διαζυγίου ούτε τη Συμφωνία Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου και του backstop, όπως ονομάζεται το δίκτυ ασφαλείας για την αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
«Δεν μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Ο ρόλος μας είναι να ετοιμαστούμε για μια μη συμφωνία», δήλωσε η Αντρέεβα, σημειώνοντας ότι, εάν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, αυτό θα προκαλούσε «σοβαρή αναταραχή» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και θα είχε «σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο».
«Και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν με τις καλύτερες προθέσεις και καταβάλλοντας την μέγιστη προσπάθεια. Η έκβαση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν πιστεύω ότι υπάρχει για να αναζητηθεί εδώ σφάλμα ή ευθύνη», δήλωσε. «Απλά αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να τηρήσει τη δέσμευσή του για αποτροπή ενός σκληρού συνόρου και προστασία της θέσης της Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά».