Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εντόπισε στα λογιστικά πολλών δημοσίων επιχειρήσεων, ιδίως στον τομέα των μεταφορών, πλήθος «κερδοσκοπικών συμβάσεων», που ενδεχομένως να προκαλέσουν ζημίες ύψους «έως και 3 δισ. ευρώ».
Οι συμβάσεις αυτές αφορούν ιδιαίτερα τις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται το μετρό της Λισσαβόνας, του Πόρτο και του σιδηροδρομικού δικτύου Refer, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Τύπο.
«Πολλές από τις συμβάσεις έχουν προβληματικά χαρακτηριστικά, στο βαθμό που δεν αποτελούν απλούς μηχανισμούς για την κάλυψη των κινδύνων διότι συσσωματώνουν υπερβολικά κερδοσκοπικούς όρους», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του.
Οι συγκεκριμένες αναθέσεις ενδέχεται να προκαλέσουν απώλειες 3 δισεκ. ευρώ, ωστόσο το υπουργείο επισήμανε πως αυτές οι συμβάσεις υπογράφηκαν πριν αναλάβει καθήκοντα η παρούσα κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2011.
Εάν επιβεβαιωθούν, αυτές οι ζημίες υπάρχει κίνδυνος να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα, βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισεκ. ευρώ που συνήψε τον Μάιο του 2011.
«Από δύο μηνών η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες τράπεζες, προκειμένου να αποκαταστήσει, το ταχύτερο δυνατόν, τις οικονομικές ζημίες που υπέστη το κράτος», επεσήμανε το υπουργείο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πούμπλικου, πρόκειται για συμβάσεις «τοξικών swaps που προκάλεσαν αύξηση κατά 20% των επιτοκίων για τις δημόσιες επιχειρήσεις». Σε γενικές γραμμές, ένα συμβόλαιο swap (σύμβαση ανταλλαγής τίτλων σταθερού επιτοκίου με άλλους, κυμαινόμενου επιτοκίου) συνάπτεται για την αντιστάθμιση του οικονομικού κινδύνου.
Το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε πως επιχειρεί να εντοπίσει «τις πιθανές ευθύνες» στην υπόθεση αυτή, επισημαίνοντας πως θα αποκαλύψει έως τα τέλη της εβδομάδας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να επισημαίνει ποιες είναι αυτές ή εάν οι ευθύνες αυτές έχουν ποινικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τα κερδοσκοπικά αυτά συμβόλαια φέρουν κατά κύριο λόγο τις υπογραφές των Πάουλου Μπράγκα Λίνου και του Ζουβενάλ Σίλβα Πενέντα, που ονομάστηκαν υφυπουργοί μετά την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσης κυβέρνησης. Ωστόσο, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν χθες, μετά από έναν μερικό ανασχηματισμό που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα αξίωσε από τον υπουργό Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο «προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση αυτή».