Η υποψηφιότητα του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ στις εκλογές του Μαΐου στη χώρα απορρίφθηκε σήμερα, μερικές ημέρες αφού επέστρεψε από την αυτοεξορία του για να «σώσει» τη χώρα του, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν δύο αιματηρές επιθέσεις εναντίον δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Ο Μουσάραφ, που κυβέρνηση αφότου κατέλαβε με στρατιωτικό πραξικόπημα την εξουσία το 1999 ως και την παραίτησή του από την προεδρία της χώρας το 2008, τερμάτισε τον περασμένο μήνα την αυτοεξορία του, που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, κι επέστρεψε στο Πακιστάν για να συμμετάσχει στις γενικές εκλογές της 11ης Μαΐου.
Η υποψηφιότητα του στρατηγού εν αποστρατεία, που είχε διατελέσει σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», απορρίφθηκε σε τρεις διοικητικές περιφέρειες ενόψει των εκλογών αλλά εγκρίθηκε στην Σιτράλ, σε μια μικρή πόλη στο βόρειο Πακιστάν, γεγονός το οποίο σύμφωνα με αναλυτές αποδεικνύει τον αυθαίρετο χαρακτήρα της διαδικασίας επικύρωσης των φακέλων των υποψηφιοτήτων.
Αντίπαλοι του στρατηγού ε.α. όμως προσέφυγαν σε δικαστήριο της Πεσάβαρ, που ακύρωσε σήμερα την υποψηφιότητα του Μουσάραφ. Ο πρώην πρόεδρος είχε παρουσιάσει χθες το πολιτικό του πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται σε μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων.
Ο κύριος αντίπαλος του Μουσάραφ στην Σιτράλ, ο μουλάς Άμπντουλ Άκμπαρ Σιτράλι του ισλαμιστικού κόμματος Τζαμαάτ ε Ισλάμι, είχε απαιτήσει να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Μουσάραφ για την παραβίαση του Συντάγματος στην οποία είχε προβεί όταν είχε καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία το 1999, διότι «επέτρεψε την εισβολή στο Αφγανιστάν που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες» το 2001 , αλλά και διότι επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το 2007.
Εντέλει η υποψηφιότητα Μουσάραφ απορρίφθηκε οριστικά σήμερα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Ο συνήγορος του στρατηγού ε.α. Μουσάραφ, ο Άχμεντ Ράζα Κασούρι, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή προσβολή προς «μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα διεθνώς» και πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση.
Στο μεταξύ τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση αυτοκτονίας —την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν— που σημειώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (ANP) της αντιπολίτευσης στην πόλη Πεσάβαρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Ο βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί κοντά στο αυτοκίνητο του πρώην υπουργού Σιδηροδρόμων και ανώτατου στελέχους του ANP, Γουλάμ Άχμαντ Μπίλουρ, καθώς ο υποψήφιος έφθανε σε μια συγκέντρωση για να μιλήσει στους υποστηρικτές του.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην Πεσάβαρ, Λιακουάτ Χαν, «ο υπουργός επέζησε της βομβιστικής επίθεσης και υπέστη μόνο ελαφριά τραύματα».
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τρία παιδιά και τέσσερις αστυνομικοί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας και έναν γιατρό σε νοσοκομείο της πόλης.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, διευκρινίζοντας ότι στόχος τους ήταν ένας ανιψιός του πρώην υπουργού, ο Χαρούν Μπίλουρ, ο οποίος δεν είχε φτάσει ακόμα στη συγκέντρωση όταν σημειώθηκε η έκρηξη.
Το ισλαμιστικό κίνημα έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα επιτίθεται εναντίον πολιτικών που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους ενόψει των εκλογών της 11ης Μαΐου.
Νωρίτερα σήμερα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 25 τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας με στόχο την οχηματοπομπή ενός πολιτικού στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.
Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Καρασάνι, περίπου 390 χλμ. νότια από την πόλη Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, και είχε στόχο έναν υποψήφιο του κόμματος Μουσουλμανική Ένωση του Πακιστάν-Ναουάζ (PML-N), σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.
Ο πολιτικός Σαρντάρ Σαναουλάχ Ζεχρί, υποψήφιος βουλευτής του κεντροδεξιού PML-N, δεν τραυματίστηκε αλλά «ο γιος του, ο αδελφός του και ο ανιψιός του ήταν ανάμεσα στους τέσσερις νεκρούς», σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια αυτή.