Η Κούβα αποκόμισε «αποτελέσματα» χάρη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν προ διετίας για την ανανέωση του οικονομικού της συστήματος. Ωστόσο, «οι αποστολές που μας περιμένουν είναι ακόμη πιο περίπλοκες και πιο σημαντικές», έγραψε η εφημερίδα Γκράνμα, όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κούβας.
«Παρά τα αποτελέσματα, δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι. Οι αποστολές που μας αναμένουν είναι οι πλέον πολυσύνθετες και οι πιο σημαντικές, είναι εκείνες που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επικαιροποίηση του κουβανικού οικονομικού μοντέλου», υπογραμμίζει η εφημερίδα, χωρίς να εξηγεί σε ποιες «αποστολές» αναφέρεται.
Σε κύριο άρθρο της με την ευκαιρία της 2ης επετείου της απόφασης του Συνεδρίου του ΚΚ για την «εκσυγχρονισμό» της κουβανικής οικονομίας —η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο βρισκόταν «στο χείλος του γκρεμού»— η Γκράνμα παρουσιάζει έναν απολογισμό των μεταρρυθμίσεων, που συνίστανται κυρίως στην εισαγωγή μίας δόσης μέτρων υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, της ανεξάρτητης αγροτικής παραγωγής καθώς και στην αναδιάρθρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα.
«Η διαδικασία της επικαιροποίησης του οικονομικού μοντέλου δρομολόγησε κατά την περίοδο αυτή τις συμφωνίες που υιοθέτησε το Συνέδριο υπό το βάρος της συνέχισης του “σκληρού και γενοκτονικού” εμπάργκο των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», αναφέρει η Γκράνμα.
Παρά τις μεταρρυθμίσεις πάντως, το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει το 90% της οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της αγροτικής παραγωγής.